Biegus arktyczny

Biegus arktyczny

Calidris melanotos

Rozpoznaj gatunek biegus arktyczny po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Dość rzadki

Biegus arktyczny to średniej wielkości ptak siewkowy i dalekodystansowy wędrowiec z rodziny bekasowatych. Gniazduje na tundrze od północnej Rosji po Kanadę, a zimuje głównie w Ameryce Południowej. Gatunek uznawany jest za najmniejszej troski i nie wyróżnia się w jego obrębie podgatunków.

Czy wiesz, że?

  • Samiec jest wyraźnie większy od samicy, mimo identycznego ubarwienia.
  • Samce często opuszczają partnerkę tuż przed wykluciem, choć czasem uczestniczą w opiece nad pisklętami.

Głos

Dźwięk

O gatunku

Rozpoznawanie

Średniej wielkości biegus o ciemnobrązowym wierzchu z jasnymi obrzeżeniami piór. W szacie godowej ma gęsto cętkowaną, ciemną szyję i pierś z wyraźną granicą do białego brzucha; w szacie spoczynkowej wierzch jaśnieje z ciemnymi plamami. Samiec większy od samicy. Od podobnych biegusów odróżnia go kontrastowa, mocno cętkowana pierś i brak czarnej plamy na brzuchu.

Rodzina

Scolopacidae

Wielkość

Średni (drozd)

Kolory

brązowy, biały, czarny, żółty

O siedlisku

Na lęgach wybiera suche obszary tundry. Poza okresem lęgowym najczęściej przebywa na morskich wybrzeżach.

Pożywienie

Bezkręgowce, zbierane głównie na ziemi i w płytkiej wodzie.

Zachowanie

Silnie wędrowny; żeruje krocząc i dziobiąc w podłożu. Gniazduje na ziemi; inkubuje głównie samica, a samiec strzeże partnerki i bywa, że pomaga w opiece nad pisklętami.

Źródła

Zobacz też