Batalion

Batalion

Calidris pugnax

Rozpoznaj gatunek batalion po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo rzadki

Batalion to średniej wielkości bekasowiec słynący z widowiskowych toków na wspólnych arenach, gdzie samce prezentują barwne kryzy i pióra na potylicy. Gniazduje od północnej i północno‑wschodniej Europy po Syberię, a zimuje od Europy Zachodniej przez Afrykę po południową i południowo‑wschodnią Azję. Wykazuje silny dymorfizm płciowy, a opiekę nad potomstwem sprawuje wyłącznie samica. Gatunek silnie związany jest z mokradłami i wilgotnymi łąkami.

Czy wiesz, że?

  • Ubarwienie kryzy i ozdobnych piór każdego samca jest unikalne niczym linie papilarne.
  • W czasie toków obok samców terytorialnych pojawiają się też samce satelitarne, tolerowane na arenach mimo braku własnego rewiru.

O gatunku

Rozpoznawanie

Samiec w szacie godowej jest nie do pomylenia: duża, barwna kryza na szyi, długie „uszy” na potylicy oraz miejscami naga, brodawkowata skóra na głowie; kolor nóg i kryzy bardzo zmienny. Poza szatą godową i u samic: większy niż większość biegusów, z długimi nogami, małą głową, krótką szyją i krótszym od głowy, lekko w dół wygiętym dziobem; grzbiet szarobrązowy w plamki, brzuch jasny. W locie wąski, jasny pas na skrzydle oraz ciemniejszy środek ogona z białymi obrzeżeniami; kolor nóg od żółtawych po czerwonopomarańczowe bywa wskazówką.

Rodzina

Scolopacidae

Wielkość

Średni (drozd)

Kolory

brązowy, biały, czarny, pomarańczowy

O siedlisku

Rozległe, wilgotne, krótko koszone lub mało użytkowane łąki z płytkimi rozlewiskami, torfowiska i bagna; w strefie północnej także tundra. W czasie przelotów korzysta z błotnistych brzegów i wilgotnych łąk.

Pożywienie

Głównie bezkręgowce: owady i ich larwy, pająki, drobne skorupiaki oraz ślimaki; uzupełniająco zjada nasiona, zwłaszcza podczas przelotów i na zimowiskach. Żeruje spokojnie, chodząc po wilgotnych łąkach lub brodząc w płytkiej wodzie i zbierając pokarm z powierzchni oraz z płytkiego podłoża.

Zachowanie

Tokuje na wspólnych arenach, gdzie samce bronią niewielkich rewirów i demonstrują kryzy; samice wybierają partnera, a samce nie uczestniczą w opiece nad lęgiem. Poza okresem lęgowym tworzy liczne stada i odbywa dalekie wędrówki.

Źródła

Zobacz też