Tuvsnäppa

Tuvsnäppa

Calidris melanotos

Känn igen tuvsnäppa på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Tuvsnäppan är en medelstor snäppa med brunspräcklig ovansida, gulaktiga ben och ett skarpt avgränsat streckat bröst. Den häckar på sumpig tundra i Nordamerika och nordöstra Asien och är en långflyttare som främst övervintrar i Sydamerika. Under flyttningen ses den regelbundet i Västeuropa. Beståndet betraktas som livskraftigt. Tuvsnäppan har flera fynd årligen i Sverige.

Visste du det här?

  • Hanen blåser upp bröstet under spelet och avger ett mistlurslikt tutande.
  • I sällsynta fall kan den hybridisera med spovsnäppan.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Liten till medelstor snäppa (19–24 cm) med brunspräcklig dräkt och ett tätt streckat bröst som slutar i en skarp gräns mot den vita buken. Benen är gulaktiga och näbben svagt nedåtböjd. Kombinationen av gula ben och skarpt avgränsat bröst skiljer den från andra snäppor av samma storlek.

Familj

Scolopacidae

Storlek

Mellanstor (trast)

Färger

brun, vit, svart, gul

Om livsmiljön

Häckar på sumpig arktisk tundra. Under flyttning och vinter vanligen vid sötvatten, i våtmarker och vid sjökanter.

Föda

Främst insekter och andra små ryggradslösa djur, ofta plockade i mjuk mark vid sötvatten.

Beteende

Uttalad flyttfågel som häckar på marken och oftast lägger fyra ägg. Födosöker genom att plocka i mjuk mark nära vatten. Flyktlätet är ett lågt, strävt ”trrrp”, och under spelet blåser hanen upp bröstet och tutar.

Källor

Upptäck också