Alaskasnipe

Alaskasnipe

Calidris melanotos

Kjenn igjen alaskasnipe på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Vanlig

Alaskasnipe (Calidris melanotos) er en monotypisk vadefugl i snipefamilien. Arten forekommer hovedsakelig i Nord-Amerika og i det østlige Sibir, og trekker mellom arktiske hekkeområder og sørligere overvintringsområder. I felt kjennes den på et skarpt avgrenset, sterkt stripet bryst som møter hvit buk, gule bein og et middels langt, svakt nedoverbøyd nebb.

Visste du?

  • Arten er monotypisk – det er ikke beskrevet noen underarter.
  • Hannen kan under paringsspillet blåse opp brystet og lage dype, hoende lyder.

Lyd

Lyd

Om arten

Kjennetegn

Middels stor Calidris-snipe med kraftig stripet, brunt bryst som er skarpt avgrenset mot hvit buk, gule til gulgrønne bein og et middels langt, svakt nedoverbøyd nebb med noe lysere basis. Oversiden er varmbrun med lyse fjærkanter som gir et skjellet preg, og den har en lys øyenbrynsstripe. Skilles fra gulbrystsnipe ved gule bein og mer markert brystbånd (gulbrystsnipe har mørke bein og svakere avgrenset bryst), og fra bonapartesnipe ved at alaskasnipe ikke har hvit overgump. Rustsnipe virker jevnere bufffarget på brystet uten den skarpe overgangen mot buken.

Familie

Scolopacidae

Størrelse

Middels stor (trost)

Farger

brun, hvit, svart, gul

Om leveområdet

Finneres typisk i våtmarksområder som myrer, sump og fuktige enger, samt på tundra og langs gruntvannede bredder med rikelig vegetasjon og åpen, bløt bunn.

Føde

Lever for det meste av små virvelløse dyr som insektlarver, biller, fluer, mark og små krepsdyr, samt tidvis frø og annet plantemateriale.

Atferd

Søker føde ved å plukke og probe i fuktig mark og grunt vann, ofte alene eller i små grupper. Den hekker på bakken og hannen utfører karakteristiske spillflyginger med oppblåst bryst, mens fuglene ellers opptrer rolig og årvåkent i åpne våtmarksområder.

Kilder

Se også