Rastaskerttunen

Rastaskerttunen

Acrocephalus arundinaceus

Tunnista rastaskerttunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Rastaskerttusen levinneisyysalue ulottuu Länsi-Euroopasta Fennoskandian eteläosiin, Itä-Eurooppaan, Lähi-itään ja Keski-Aasiaan. Se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii laajalti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kannat ovat vahvistuneet levinneisyysalueen pohjoisosissa mutta taantuneet paikoin muualla Euroopassa; lajia uhkaavat elinympäristöjen tuhoutuminen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset talvehtimisalueilla. Suomessa pesimäkanta keskittyy eteläisimpään osaan maata; sen kooksi on arvioitu noin 200–500 paria, ja laji on Suomessa vaarantunut.

Tiesitkö tätä?

  • Pesimälajina Suomessa uudistulokas, joka on runsastunut tasaisen hitaasti 1970-luvulta lähtien.
  • Muutolla rastaskerttunen voi nousta Saharan yllä poikkeuksellisen korkealle.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kookas ja tukevatekoinen ruokokerttunen, selvästi suurempi kuin rytikerttunen. Yläpuoli ruskea ja alapinta vaalea; selvä silmäkulmajuova ja hienoinen harmahtava sävy rinnassa. Laulu karhea ja voimakas, selkeämpi, hitaampi ja karkeampi kuin rytikerttusen.

Heimo

kerttuset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii järvien ja merenlahtien ruovikoissa; vaatelias ja kelpuuttaa reviirikseen vain tarpeeksi tukevat ja korkeat ruovikot.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita ruovikoissa eläviä selkärangattomia; syksyllä ja talvella myös marjoja ja hedelmiä.

Käyttäytyminen

Pesimäaikana laji on ruovikoissa selvästi reviirikäyttäytyvä, ja koiraan laulu on karhea, voimakas ja kauas kantava. Pariutumismuoto vaihtelee yksiavioisuudesta moninaaraisuuteen, ja talvehtimisalueilla lintuja voi kerääntyä suuriin ryhmiin ruovikoihin. Ensimmäiset saapuvat eteläisen Suomen pesimäpaikoille yleensä toukokuun alkupuoliskolla.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1137579, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1137579

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33651

Tutustu myös