Rákosník velký

Rákosník velký

Acrocephalus arundinaceus

Poznej druh rákosník velký podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Spíše vzácný

Rákosník velký je největší evropský rákosník, středně velký pěvec z hustých rákosin. Hnízdí v rozsáhlém pásu od severozápadní Afriky přes většinu Evropy až po východní Asii a je tažný se zimovišti v subsaharské Africe. Zbarvením je nenápadně hnědý se světlejší spodinou, nápadným světlým nadočním proužkem a silným, dlouhým zobákem. Samci zpívají hlasitý, skřehotavý zpěv z rákosu i z keřů či větví u vody.

Víš, že…?

  • Samci mohou být polygynní a hnízdit současně s více samicemi.
  • Patří mezi časté hostitele kukačky obecné.

Hlas

Zpěv

O druhu

Určování

V terénu působí nápadně velkým dojmem na poměry rákosníků; je robustnější než rákosník obecný, má delší a silnější zobák, výraznější světlý nadoční proužek, tmavě hnědý vrch těla a světlejší, žlutavě bělavou spodinu s bílým hrdlem. Často zpívá hlasitě a skřehotavě z vrcholků rákosu nebo z nízkých větví u vody; větší velikost a mohutnější profil hlavy pomáhají odlišit jej od podobných druhů.

Čeleď

Acrocephalidae

Velikost

Malý (vrabec)

Barvy

hnědý, bílý, šedý

O prostředí

Hnízdí v hustých, vysokých rákosinách vyrůstajících z vody, a to především v porostech větší rozlohy na mokřadech a vodních plochách.

Potrava

Převážně hmyz, dále pavouci, drobní bezobratlí i obojživelníci; na podzim doplňuje jídelníček bobulemi.

Chování

Obratně šplhá po stéblech rákosu a potravu sbírá mezi listy a lodyhami, většinou skrytě. Samci zpívají výrazně a často z nápadných vyvýšených míst; hnízdo je pevně vplétané do stébel nad vodou. U monogamních párů krmí mláďata oba rodiče, polygynie je však častá. Druh je často parazitován kukačkou obecnou.

Zdroje

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC1137579, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1137579

Podívej se také