Viitakerttunen

Viitakerttunen

Acrocephalus dumetorum

Tunnista viitakerttunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Viitakerttusen levinneisyysalue ulottuu Itä-Euroopasta ja Etelä-Fennoskandiasta Keski-Aasiaan; se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii Aasian eteläosissa. Muista kerttusista poiketen viitakerttunen ei pesi kosteissa ympäristöissä. Suomessa yhtenäinen levinneisyys yltää Oulun ja Kainuun seudulle asti, ja tihein pesimäkanta on maan itä- ja eteläosissa. Laji on runsastunut ja laajentanut levinneisyyttään Suomeen 1950-luvulta lähtien, ja runsastuminen on jatkunut vahvasti 2000-luvulla.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastetuista viitakerttusista on yksi ulkomaanlöytö, Iranin eteläosista.
  • Suomessa vanhat viitakerttuset muuttavat keskimäärin noin viikkoa aikaisemmin kuin nuoret.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Ruskeanvihreä selkä ja vaalea alapuoli, lyhyt vaalea silmäkulmajuova. Se muistuttaa rytikerttusta ja luhtakerttusta, mutta erottuu usein vihertävästä sävystään ja suhteellisen lyhyestä käsisiiven ulottumasta; laulu on rauhallista, täynnä matkintoja ja erottuu luhtakerttusen kiivaammasta laulusta.

Heimo

kerttuset

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Viljelysmaiden ja umpeen kasvavien peltojen pensaikot, metsänreunojen ja pelto-ojien pajukot sekä muut puoliavoimet alueet; ei pesi kosteissa ympäristöissä.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia, joita se etsii tiheistä pensaikoista.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja ja melko myöhäinen saapuja, joka aloittaa syysmuuton jo loppukesällä. Laulu on hyvin vaihtelevaa ja sisältää runsaasti matkintoja. Suomessa kevään ensimmäiset saapuvat usein toukokuun puolivälissä ja päämuutto havaitaan touko–kesäkuun vaihteessa; syksyn päämuutto ajoittuu heinä–elokuun vaihteeseen, ja elokuun puolivälin jälkeen laji on jo hyvin harvinainen.

Lähteet

Tutustu myös