Kenttäkerttunen

Kenttäkerttunen

Acrocephalus agricola

Tunnista kenttäkerttunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kenttäkerttunen on kaakkoinen ruovikkojen laji, jonka pesimäalueet sijaitsevat Mustanmeren rannoilla ja Kaspianmeren itäpuolella. Suomessa kenttäkerttunen on harvinaisuus: havaintoja on 67 vuoden 2022 loppuun mennessä, valtaosa kesäkuukausilta.

Tiesitkö tätä?

  • Hangon lintuasemalle kenttäkerttunen on eksynyt yhden kerran; 1kv lintu rengastettiin 20.10.2009 ja kontrolloitiin 22.10.2009.
  • Suomesta tunnetaan kolme lokakuista havaintoa, joista Hangon lintu on toiseksi myöhäisin.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Muistuttaa viitakerttusta, mutta päänkuviot ovat voimakkaammat, selkäpuoli ruskeampi ja silmäpiiri vaaleampi. Laji on maastossa hyvin vaikea erottaa muista kerttusista, joten tuntomerkkeihin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Heimo

kerttuset

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Ruovikkojen laji; sisämaan vesistöjen rannoilla erityisesti järviruoko-, osmankäämi-, pujo-, paju- ja tamariskitiheiköissä. Muuttoaikoina sitä tavataan myös merten saaristossa.

Ruokavalio

Syö pääosin hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii Intian niemimaalla sekä Pakistanista Nepaliin. Pesii tiheissä rantakasvustoissa; pesä on lähellä maata tai veden yllä, ja molemmat emot hautovat ja ruokkivat poikasia.

Lähteet

Tutustu myös