Luhtakerttunen

Luhtakerttunen

Acrocephalus palustris

Tunnista luhtakerttunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Luhtakerttunen on eurooppalainen pitkänmatkan muuttaja, jonka esiintymisalue ulottuu Ranskasta ja Saksasta Lähi-itään, Fennoskandian eteläosiin ja Venäjän länsiosiin; se talvehtii Kaakkois-Afrikassa. Pesimäympäristöä ovat erilaiset puoliavoimet maastot, kuten niityt, pusikkoiset ojanvarret ja villiintyneet puutarhat. Rengaslöydöt osoittavat muuttoreitin kulkevan itäisen Välimeren kautta. Suomessa laji on levinneisyysalueensa pohjoisreunalla: vahvin kanta on maan eteläosissa, ja melko harvalukuinen pesimäkanta on arviolta 1 500–2 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastetusta luhtakerttusesta on löytö jopa Etelä-Afrikasta.
  • Koiras matkii laulussaan poikkeuksellisen monia muita lintulajeja.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen kerttunen: yläpuoli ruskea (keväällä aavistuksen vihertävä), alapuoli kellahtavan vaalea; pitkä, terävä nokka hieman rytikerttusta lyhyempi. Hieman rytikerttusta suurempi mutta hyvin samannäköinen, nuorten erottaminen kentällä on vaikeaa. Laulu on nopearytmistä ja pulppuilevaa, täynnä matkintoja; kutsuääni on terävä tsäk ja poikkeaa rytikerttusen äänestä.

Heimo

kerttuset

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, keltainen, valkoinen, vihreä

Elinympäristön kuvaus

Pesii puoliavoimissa maastoissa, kuten niityillä, pusikkoisilla ojanvarsilla ja villiintyneissä puutarhoissa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pieniä hyönteisiä, kuten perhostoukkia, surviaissääskiä, kärpäsiä ja kovakuoriaisia; lisäksi hämähäkkejä ja marjoja.

Käyttäytyminen

Tyypillinen yömuuttaja ja myöhäinen saapuja, jonka syysmuutto on huomaamatonta; vanhat linnut lähtevät syysmuutolle nuoria aiemmin. Koiras laulaa reviirillään kiihkeästi, usein hämärissä ja yöllä, ja laulu sisältää runsaasti matkintoja. Suomessa kevään ensimmäiset havaitaan toukokuun puolivälissä, ja päämuutto jatkuu toukokuun lopulta kesäkuun puoliväliin; elokuun puolivälin jälkeen laji on jo harvinainen. Vanhat linnut lähtevät syysmuutolle keskimäärin noin kaksi viikkoa nuoria aiemmin.

Lähteet

Ääni: Robert Petersen, XC1083487, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1083487

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33649

Tutustu myös