Leppälintu

Leppälintu

Phoenicurus phoenicurus

Tunnista leppälintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Leppälintu on laajalle Euraasiaan levinnyt varpuslintu, jonka pesimäalueet kattavat lähes koko Euroopan Islantia ja pohjoisinta Fennoskandiaa lukuun ottamatta, ja levinneisyys jatkuu Itä-Euroopasta Venäjän keskiosiin. Se pesii aukkoisissa metsiköissä, mieluiten männiköissä, mutta myös muissa kangasmaiden metsissä ja tunturikoivikoissa. Leppälinnut talvehtivat Luoteis-Afrikassa ja Saharan eteläpuolisella savannivyöhykkeellä. Suomessa leppälintua tavataan koko maassa saaristosta tunturikoivikkoon, ja pesimäkannan arvio vaihtelee 500 000–800 000 parin välillä.

Tiesitkö tätä?

  • Leppälinnun koiraat muuttavat keväällä keskimäärin noin viisi päivää ennen naaraita.
  • Kevätmuuton ajoittumiseen vaikuttavat huhtikuun lämpötilat Pohjois-Afrikassa ja Keski-Euroopassa.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiraalla on selvästi ruosteenoranssi rinta ja pyrstö, harmahtava pää ja selkä, musta kurkku ja kasvot sekä valkea otsalappu. Naaras ja nuori ovat ruskeasävyisiä, mutta niilläkin on oranssinpunainen pyrstö; valkea otsalappu ja musta kurkku puuttuvat. Pyrstöään leppälintu väräyttää usein.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

harmaa, oranssi, musta, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii aukkoisissa metsiköissä, mieluiten männiköissä, mutta myös muissa kangasmaiden metsissä, tunturikoivikoissa sekä puistoissa ja pihoilla; pesä on tavallisesti kolossa tai pöntössä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä, erityisesti perhosia ja kovakuoriaisia sekä niiden toukkia; saalistaa usein sieppomaisesti pyrähtäen oksalta ilmaan. Syksyllä syö myös marjoja.

Käyttäytyminen

Pitkän matkan yömuuttaja. Koiraat muuttavat keskimäärin aikaisemmin kuin naaraat, ja keväällä järjestys on vanhat koiraat – nuoret koiraat – vanhat naaraat – nuoret naaraat. Muuton ajoittumiseen vaikuttavat muuttoreitin lämpötilat, ja kevätmuuton ajoitus on pitkällä aikavälillä aikaistunut. Suomessa kevään päämuutto ajoittuu toukokuun alkupuolelle, ja syysmuutto käynnistyy elokuussa huipentuen syyskuun alkupuolella; syysmuutto on keväistä vaatimattomampi.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC792344, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/792344

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1176908, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1176908

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32895

Tutustu myös