Sepeltasku

Sepeltasku

Saxicola maurus

Tunnista sepeltasku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Sepeltasku pesii laajoilla alueilla Itä-Euroopassa ja Aasiassa, Venäjän länsiosista Lähi-itään, Kazakstaniin, Mongoliaan, Kiinaan, Japaniin ja Venäjän itäosiin. Se on pääsääntöisesti pitkänmatkan muuttaja ja talvehtii Koillis-Afrikassa, Arabian niemimaalla ja Etelä-Aasiassa. Lajista tunnetaan useita alalajeja, ja harhailijoita tavataan säännöllisesti Euroopassa. Suomessa sepeltasku on jokavuotinen satunnaisharhailija; alalaji maurus on pesinyt muutamaan otteeseen. Havainnot painottuvat touko–kesäkuulle sekä syyskuun lopulta marraskuulle, ja vuosittaiset yksilömäärät vaihtelevat muutamasta yli kymmeneen.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella sepeltasku on havaittu kahdesti (2003 ja 2020; jälkimmäinen variegatus-koiras rengastettiin).
  • Suomessa alalaji variegatus on havaittu kolmesti ja stejnegeri kahdesti; suurin osa havainnoista on alalajia maurus tai alalajiltaan määrittämättömiä (tilanne vuoden 2022 loppuun).

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Muistuttaa mustapäätaskua, mutta koiraalla kaulan valkoinen sepelkuvio on selkeä ja laaja, yläperälaikku puhtaanvalkoinen ja hartialaikut selvästi valkoiset; rinnan oranssi alue on yleensä pienempi. Naaras ja nuori ovat ruskeasävyisempiä ja himmeämpiä, mutta lajille tyypillinen vaalea, täplätön yläperä ja valkoiset hartialaikut auttavat erottamaan sen mustapäätaskusta.

Heimo

rastaat

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

musta, oranssi, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Avoimet ja puoliavoimet elinympäristöt, kuten niityt, kedot ja pensaikkoiset viljelysmaat; muuttoaikoina tavataan laajalti avoimilla alueilla.

Ruokavalio

Syö pieniä ja keskikokoisia hyönteisiä sekä muita selkärangattomia; pyydystää sekä lentäviä että maassa tai kasvillisuudessa liikkuvia saaliita.

Käyttäytyminen

Istuu usein näkyvällä paikalla, kuten pensaiden latvoissa tai langalla, ja tekee lyhyitä syöksyjä saaliin perään; olemus on pysty ja pyrstö lyhyt. Pääsääntöisesti pitkänmatkan muuttaja.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.200001

Tutustu myös