Nokitasku

Nokitasku

Saxicola caprata

Tunnista nokitasku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Nokitasku on Aasiassa laajalle levinnyt sieppoihin kuuluva varpuslintu, kooltaan pensastaskun luokkaa. Se esiintyy Iranista ja Keski-Aasiasta Intian niemimaan ja Kaakkois-Aasian kautta Indonesiaan ja Uuteen-Guineaan. Laji viihtyy avoimilla, pensaikkoisilla rinteillä ja vesistöjen laiteilla sekä puutarhoissa ja laitumilla, mutta välttää metsiä, vuoristoa ja kuivia aroja. Lännessä se on pääosin lyhyen matkan muuttaja, trooppisessa idässä paikkalintu.

Tiesitkö tätä?

  • Nokitasku on levinnyt Uuteen-Guineaan vasta 1900-luvun puolivälissä.
  • Lajista tunnetaan useita alalajeja, ja sen levinneisyys ulottuu Iranista Uuteen-Guineaan.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni varpuslintu (pituus noin 13,5 cm, siipien kärkiväli 21–23 cm). Juhlapukuinen koiras on lähes kokonaan musta, ja siitä erottuvat valkoinen vatsa, alaperä, yläperä ja siipilaikku. Naaras on ruskea ja usein ruosteenruskea yläperästä, ilman valkoista siipilaikkua. Tummasävyinen yleisilme sekä koiraan valkoinen yläperä ja siipilaikku auttavat erottamaan sen samankokoisista taskuista.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Avoimet alueet ja kukkulanrinteet pensaikkoineen, erityisesti purojen, jokien ja kosteikkojen reunoilla; viihtyy myös puutarhoissa, viljelysmailla ja laitumilla, joissa on tähystämiseen sopivia pensaita ja paaluja.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteissyöjä; kyttäilee saalista näkyviltä matalilta istumapaikoilta ja nappaa hyönteisiä enimmäkseen maasta.

Käyttäytyminen

Istuu ryhdikkäänä näkyvillä latvoissa ja tolpilla, tekee nopeita syöksyjä saaliin perään ja laulaa kuuluvasti reviiriltään. Länsiosissa esiintymisaluetta enimmäkseen lyhyen matkan muuttaja, idässä paikkalintu. Pesii maahan tai matalalle kiven, penkereen tai muurin rakoon ja vuoraa pesän heinällä ja karvoilla; koiras esittelee soidinmenoissa valkoisia hartialaikkujaan.

Lähteet

Tutustu myös