Slavík obecný

Slavík obecný

Luscinia megarhynchos

Poznej druh slavík obecný podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Běžný

Slavík obecný je drobný pěvec z čeledi lejskovitých proslulý mimořádně bohatým a silným zpěvem. Hnízdí v křovinách a podrostech od jihozápadní Evropy po západní část Střední Asie a na zimu odlétá do tropické Afriky. Vyhledává pestrou mozaiku křovin a nízké vegetace v krajině, často v blízkosti lesíků, zahrad a sadů. V rámci širokého areálu se vyskytuje několik poddruhů.

Víš, že…?

  • Patří k málu pěvců, kteří běžně zpívají i v noci.
  • V terénu je velmi podobný slavíku tmavému; nejspolehlivěji je odliší zpěv.

Hlas

Zpěv
Volání
Varovný hlas

O druhu

Určování

Nenápadně hnědý svrchu, se zřetelněji rezavočerveným kostřecem a ocasem; spodina šedobéžová s světlejším hrdlem a nevýrazným světlým proužkem nad okem. Pohlaví jsou si velmi podobná. Od slavíka tmavého se v terénu liší sytěji rezavým ocasem a obvykle čistějším hrdlem bez jemného vlnkování; preferuje i sušší křoviny. Nejjistější je rozlišení podle hlasu: slavík obecný mívá úvodní táhlé hvizdy a výrazný „tlukot“, zatímco u slavíka tmavého tyto motivy chybí a častý je závěrečný drnčivý „srrrrr“.

Čeleď

Turdidae

Velikost

Malý (vrabec)

Barvy

hnědý, šedý, bílý, oranžový

O prostředí

Křoviny a hustý podrost v lesích a hájích, okraje lesů, remízky, zahrady a sady; nevyhýbá se ani sušším křovinatým pásům v kulturní krajině.

Potrava

Převážně hmyz a pavouci, příležitostně i další bezobratlí včetně drobných měkkýšů; na konci léta a před odletem bere v menší míře i dužnaté bobule. Potravu většinou sbírá na zemi pod krytem křovin a bylin.

Chování

Tažný druh hnízdící jednotlivě. Samci zpívají ve dne i v noci, často skryti v husté vegetaci; zpěv střídá flétnové tóny, výrazný „tlukot“, hvizdy i kloktání. Hnízdo staví samice skrytě při zemi v hustém porostu; o mláďata pečují oba rodiče.

Zdroje

Podívej se také