Slavík modráček

Slavík modráček

Luscinia svecica

Poznej druh slavík modráček podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Spíše vzácný

Slavík modráček je malý pěvec z čeledi lejskovitých, známý výraznou modrou náprsenkou samců. Jde o palearktický druh, který pronikl i do Severní Ameriky; je tažný a zimuje v severní Africe a v části Asie. Obývá různé typy mokřadů s keři a rákosinami, v severnějších oblastech i vlhké březové porosty. Druh vykazuje značnou zeměpisnou proměnlivost s více poddruhy a variabilním zbarvením hrdla.

Víš, že…?

  • Samci mohou mít uprostřed modré náprsenky červenou, bílou nebo i chybějící skvrnu.
  • U slavíka modráčka je poměrně častá bigynie – samec se páří se dvěma samicemi v tomtéž období.

Hlas

Zpěv
Volání

O druhu

Určování

Menší než vrabec, štíhlý s poměrně dlouhýma nohama. Ve všech šatech nápadný bílý nadoční proužek a rezavě červené strany kořene ocasu, které ukazuje při nadzvedávání ocasu. Samec v hnízdním šatu má sytě modrou náprsenku s černým a rezavým lemem a uprostřed bílou, červenou či chybějící skvrnu; mimo hnízdní období je hrdlo bledší. Samice má na hrudi spíše tmavě skvrnitou kresbu s jen nádechem modré; mladí ptáci jsou jemně světle skvrnití a od podobné červenky se liší kontrastním zbarvením ocasu a výrazným nadočním proužkem.

Čeleď

Turdidae

Velikost

Malý (vrabec)

Barvy

hnědý, modrý, červený, bílý, oranžový

O prostředí

Mokřady s porosty rákosu, orobince a ostřic, břehy rybníků a řek s hustými keři vrb a olší; v chladnějších oblastech také vlhké březové porosty a podmáčená stanoviště. Vyhledává mozaiku nízké husté vegetace a otevřeného bahna.

Potrava

Převážně živočišná potrava: hmyz, pavouci a drobní bezobratlí včetně měkkýšů; na podzim doplňuje jídelníček různými plody. Nejčastěji sbírá na bahnitých okrajích vody a v nízké vegetaci.

Chování

Hnízdí jednotlivě a samci obvykle přilétají na hnízdiště dříve než samice, záhy začínají zpívat a často se vracejí na stejné místo v dalších letech. Hnízdo, dobře skryté v husté přízemní vegetaci, staví převážně samice; mláďata krmí oba rodiče. Při vyrušení často podskočí do krytu a zvednutím ocasu bliká rezavými stranami kořene ocasu.

Zdroje

Podívej se také