Dvärgsnögås

Dvärgsnögås

Anser rossii

Känn igen dvärgsnögås på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Dvärgsnögåsen är en liten nordamerikansk gås, nära släkt med snögåsen. Den häckar på tundran i arktiska Kanada och flyttar vintertid till södra USA och ibland norra Mexiko; i Europa påträffas den sällsynt, och ofta rör det sig om parkrymlingar. Beståndet är stort och arten bedöms som livskraftig.

Visste du det här?

  • Arten flyttades från släktet Chen till Anser efter genetiska studier 2016.

Fakta om arten

Kännetecken

Liten, vit gås (53–66 cm) med svarta vingspetsar, kort hals och runt huvud. Näbben är liten och kort, ofta blåaktig vid basen, och saknar snögåsens svarta ”grin” längs näbbkanten. Skiljs från snögåsen på mindre storlek, kortare hals och rundare huvud; den mörka färgformen är mycket sällsynt.

Familj

Anatidae

Storlek

Mycket stor (svan)

Färger

vit, svart, röd

Om livsmiljön

Häckar på tundran i arktiska Kanada och övervintrar långt söderut i Nordamerika, i våtmarker och på jordbruksmark.

Föda

Helt växtätare som äter gräs, säv, andra växtdelar och säd.

Beteende

Honan ruvar två till sex vita ägg medan hanen vaktar i närheten; när hon lämnar boet täcker hon äggen med dun. Lätena liknar snögåsens men är ljusare. Arten flyttar långt mellan arktiska häckplatser och sydliga vinterkvarter.

Källor

Upptäck också