Tundrasädgås

Tundrasädgås

Anser serrirostris

Känn igen tundrasädgås på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Sällsynt

Tundrasädgåsen är en mörkgrå, långvingad gås som häckar på tundran i norra Ryssland och Sibirien. Den övervintrar huvudsakligen i nordvästra Europa, framför allt i Danmark, Tyskland och Nederländerna. Arten var länge inräknad i sädgåsen men betraktas numera ofta som egen art; den är snarlik tajgasädgåsen och ofta svår att skilja i fält.

Visste du det här?

  • Trots att tundrasädgåsen inte häckar i Sverige rastar eller övervintrar tusentals här varje år.
  • Ungarna följer föräldrarna hela första vintern.

Läte

Flyktläte

Fakta om arten

Kännetecken

Medelstor, gråbrun gås med mörkt huvud, kort och kraftig näbb som är svart med ett smalt orange band nära spetsen, och klart orange ben. Vingtäckarna är mörkt bruna med smala vita kanter. Jämfört med tajgasädgåsen mindre och korthalsad med kortare, grövre näbb; spetsbergsgåsen har rosa näbbteckning och rosa ben.

Familj

Anatidae

Storlek

Mycket stor (svan)

Färger

brun, grå, orange, vit

Om livsmiljön

Häckar på tundran nära myrar och småvatten. Vintertid i öppna jordbrukslandskap.

Föda

Sommartid betar den fräken, ängsull, kråkbär, starr, gräs och örter; vintertid främst gräs, säd och klöver, ofta på stubbåkrar.

Beteende

Lever i monogama par; båda föräldrarna tar hand om ungarna, som följer föräldrarna hela första vintern. Under flyttning och vinter samlas den i stora flockar och betar tillsammans på öppna marker.

Källor

Upptäck också