Zimorodek

Zimorodek

Alcedo atthis

Rozpoznaj gatunek zimorodek po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Dość rzadki

Zimorodek to niewielki, jaskrawo ubarwiony ptak rybożerny o niebieskim wierzchu i pomarańczowym spodzie, zamieszkujący szerokie obszary Europy, Azji i północnej Afryki. Związany z czystymi wodami, poluje z zasiadki nad płytkimi odcinkami rzek, strumieni i jezior, a gniazduje w wykopanych przez siebie norach w stromych skarpach. Jest silnie terytorialny, a mimo efektownego ubarwienia bywa trudny do wypatrzenia i częściej zdradza go przenikliwy gwizd.

Czy wiesz, że?

  • Nazwa „zimorodek” wiązana bywała dawniej z „zimą”, choć ptak faktycznie gniazduje w ziemnych norach.
  • Uznawany jest za dobry bioindykator – jego obecność świadczy o wysokiej jakości wody.

Głos

Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Mała sylwetka z bardzo dużą głową, długim prostym dziobem i krótkim ogonem; wierzch ciała intensywnie niebieski (często z zielonkawym połyskiem), spód pomarańczowy, białe gardło i plama na szyi, pomarańczowy policzek. Samiec ma zazwyczaj całkowicie ciemny dziób, u samicy dolna żuchwa bywa pomarańczowa; młode mają ciemny dziób i ciemniejszy wierzch stóp. Głos to przenikliwy, wysoki gwizd, często słyszany w locie. W terenie odróżnia go unikalne połączenie błękitno-pomarańczowego upierzenia i przebywanie nad wodą.

Rodzina

Alcedinidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

niebieski, pomarańczowy, biały, zielony, czarny

O siedlisku

Czyste, wolno płynące strumienie i rzeki oraz jeziora z gęstą roślinnością brzegową i dogodnymi czatowniami. Zimą częściej spotykany nad wybrzeżami, w ujściach rzek i zatokach; w strefie tropikalnej również nad namorzynowymi strumieniami, na bagnach i w dolnych biegach rzek.

Pożywienie

Głównie małe ryby chwytane w przejrzystej, płytkiej wodzie; zdobycz wypatruje z nisko położonych czatowni nad lustrem wody.

Zachowanie

Silnie terytorialny i zwykle samotny poza lęgami; czatuje nieruchomo nad wodą i atakuje zdobycz z zasiadki. Podczas zalotów samiec intensywnie nawołuje i rytualnie karmi samicę; para kopie tunel gniazdowy w skarpie.

Źródła

Zobacz też