Ogorzałka

Ogorzałka

Aythya marila

Rozpoznaj gatunek ogorzałka po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Pospolity

Ogorzałka to średniej wielkości kaczka nurkująca zamieszkująca Eurazję i Amerykę Północną. Gniazduje głównie w strefie tundry, lasotundry i północnej tajgi nad wodami słodkimi, a poza sezonem lęgowym chętnie przebywa także na wybrzeżach morskich i dużych jeziorach. Nie jest zagrożona wyginięciem, choć w niektórych częściach zasięgu notuje się spadki liczebności. To ptak wyraźnie związany z wodą, doskonale przystosowany do nurkowania po pokarm.

Czy wiesz, że?

  • Na niektórych wyspach ogorzałki potrafią gniazdować w luźnych koloniach.
  • Pisklęta opuszczają gniazdo wkrótce po wykluciu i od początku są prowadzone przez samicę.

O gatunku

Rozpoznawanie

Samiec ma czarną, połyskującą na zielonkawo-fioletowo głowę, szyję i pierś, szaroniebieskawy, drobno prążkowany grzbiet oraz wyraźnie białe boki; w locie widoczne białe lusterko. Samica jest brązowa z szeroką białą przepaską u nasady dzioba i jasną plamą przy uchu. W porównaniu z czernicą samiec ogorzałki ma szary (nie czarny) grzbiet i brak czuba, a dziób jest większy i rozszerzony na końcu; u samicy pasek u nasady dzioba jest szerszy. Dziób ogorzałki jest jednolicie jasny na końcu, bez wyraźnej ciemnej plamki typowej dla czernicy.

Rodzina

Anatidae

Wielkość

Duży (wrona)

Kolory

czarny, biały, szary, niebieski

O siedlisku

Preferuje słodkowodne jeziora, rozlewiska i bagna w strefie tundry, lasotundry i północnej tajgi; zimą chętnie korzysta także z przybrzeżnych wód morskich i dużych jezior.

Pożywienie

Zjada głównie zwierzęta wodne: małże i ślimaki, skorupiaki oraz owady i ich larwy; uzupełniająco pobiera zielone części roślin i nasiona. Pokarm zdobywa, nurkując i żerując przy dnie.

Zachowanie

Jest ptakiem wędrownym; poza lęgami tworzy często większe stada. Nurkuje sprawnie, przebywając pod wodą dłużej w poszukiwaniu bentosowego pokarmu; lęgi zakłada na ziemi, dobrze maskując gniazdo roślinnością.

Źródła

Zobacz też