Polák kaholka

Polák kaholka

Aythya marila

Poznej druh polák kaholka podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi vzácný

Polák kaholka je středně velká potápivá kachna severních jezer a moří. Hnízdí v arktické a subarktické zóně Severní Ameriky a Eurasie, v mimohnízdním období se zdržuje hlavně na mořských pobřežích a velkých nezamrzajících vodách. Samec připomíná poláka chocholačku, ale má jemně vlnkovaný šedobílý hřbet a chybí mu chocholka.

Víš, že…?

  • Při potápění vydrží pod vodou poměrně dlouho a hledá potravu i ve větších hloubkách.
  • Bylo zaznamenáno příležitostné vkládání vajec do hnízd poláka chocholačky.

O druhu

Určování

Poměrně velká, kulatohlavá potápivá kachna. Samec bez chocholky, s jemně šedobíle vlnkovaným hřbetem a šedým zobákem, na němž je černý jen nehet; oproti poláku chocholačce má hladkou, nevyčuhující temenní linii. Samice hnědá s hnědošedými boky, o něco tmavším hřbetem a výrazným bílým pruhem u báze zobáku. V letu mívá delší bílý pruh na křídle zasahující dále do letek než u poláka chocholačky.

Čeleď

Anatidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

černý, bílý, šedý, modrý

O prostředí

V době hnízdění obývá nížinnou tundru a ostrovy či břehy sladkovodních jezer. Mimo hnízdění vyhledává mořské zátoky, ústí řek a větší vnitrozemské nádrže s volnou hladinou.

Potrava

Živí se převážně měkkýši, vodním hmyzem a drobnými korýši, doplňuje i části vodních rostlin; potravu získává potápěním a prohledáváním dna.

Chování

Je to potápivá kachna, která sbírá potravu pod hladinou a mimo hnízdění často tvoří hejna. Migruje mezi hnízdišti v tundře a zimovišti na moři či velkých jezerech; během hnízdění vytváří monogamní páry, námluvy jsou nápadné a může hnízdit v řídkých koloniích.

Zdroje

Podívej se také