Podgorzałka

Podgorzałka

Aythya nyroca

Rozpoznaj gatunek podgorzałka po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo rzadki

Podgorzałka to średniej wielkości kaczka nurkująca zamieszkująca rozległe obszary Eurazji i północnej Afryki. Preferuje stojące, gęsto zarośnięte zbiorniki słodkiej wody, a część populacji podejmuje wędrówki sezonowe. Gatunek uznawany jest za bliski zagrożenia i nie wyróżnia się w jego obrębie podgatunków.

Czy wiesz, że?

  • U samca tęczówka jest biała, co rzadko spotykane u kaczek.
  • W locie widoczny jest wyraźny biały pas na skrzydle tworzony przez lusterko.

O gatunku

Rozpoznawanie

Samiec w szacie godowej ma jednolicie kasztanowobrązową głowę, szyję i pierś, białą plamę na podbródku, wyraźnie białą tęczówkę oraz białe podogonie i brzuch; w locie widoczny biały pas na skrzydle. Samica jest bardziej matowo brązowa, bez białej plamy na podbródku i z brązowym okiem; obie płcie mają białe podogonie i biały pas na skrzydle, co pomaga odróżnić je od podobnych głowienki i czernicy.

Rodzina

Anatidae

Wielkość

Duży (wrona)

Kolory

brązowy, biały

O siedlisku

Stojące, dobrze zarośnięte zbiorniki słodkiej wody, takie jak stawy, jeziora, starorzecza i rozlewiska z pasami trzcin i turzyc.

Pożywienie

Głównie rośliny wodne i ich nasiona, z dodatkiem bezkręgowców; okazjonalnie drobne ryby i płazy oraz ikra i skrzek. Pokarm zdobywa przez zanurzanie głowy i nurkowanie.

Zachowanie

Ptak skryty, trzyma się stref z gęstą roślinnością; gniazdo ukrywa na lądzie tuż przy wodzie. Często nurkuje, pływa nisko na wodzie; część populacji jest wędrowna.

Źródła

Zobacz też