Chochlačka morská

Chochlačka morská

Aythya marila

Spoznaj druh chochlačka morská podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Veľmi vzácny

Chochlačka morská je potápavá kačica s holarktickým areálom rozšírenia. Hniezdi na mokradiach tundry a mimo hniezdneho obdobia sa zdržiava najmä na pobrežných vodách morí a na veľkých vnútrozemských jazerách. Často vytvára početné kŕdle a mieša sa s inými potápavými kačicami.

Vieš, že…?

  • Ako jedna z mála kačíc bežne zimuje na otvorenom mori, kde sa živí najmä lastúrnikmi.
  • Pri kŕmení sa často potápa synchrónne v zoskupeniach, čo jej pomáha využiť bohaté zdroje potravy.

O druhu

Určovanie

Veľká, robustná potápavá kačica. Samec má kontrastné čierno-biele sfarbenie s tmavou hlavou s kovovým (často zelenkastým) leskom, bez chocholu, svetlosivý jemne vlnkovaný chrbát a biele boky; zobák je široký, modrosivý s výraznejšou čiernou špičkou. Samica je tmavohnedá so svetlou škvrnou pri koreni zobáka a často svetlejším lícom, s bledším bruchom. V lete je pri lete nápadný široký biely pás na krídle, ktorý siaha až do ručných letiek. Od podobnej chochlačky vrkočatej sa líši chýbajúcim chocholom u samca, svetlejším sivým chrbtom a guľatejším profilom hlavy.

Čeľaď

Anatidae

Veľkosť

Veľký (vrana)

Farby

čierny, biely, sivý, modrý

O prostredí

Hniezdi na jazerách, rybníkoch a mokradiach tundry s otvorenou vodnou hladinou a pobrežnou vegetáciou. V zime vyhľadáva pobrežné zátoky, lagúny, ústia riek a tiež veľké vnútrozemské jazerá a priehrady.

Potrava

Prevažuje živočíšna potrava: lastúrniky, mäkkýše, kôrovce a larvy vodného hmyzu; dopĺňa ju aj vodná vegetácia a semienka.

Správanie

Je spoločenská, mimo hniezdenia sa zdržiava v húfnych kŕdľoch. Potravu získava potápaním na dne plytších morí a veľkých jazier, často v skupinách; pri vyrušení rýchlo vzlieta a presúva sa na otvorenú vodu.

Zdroje

Pozri si aj