Jespák bojovný

Jespák bojovný

Calidris pugnax

Poznej druh jespák bojovný podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi běžný

Jespák bojovný je středně velký bahňák s výrazným pohlavním dimorfismem. Samci mají v době hnízdění pestré krční límce a tokají na společných tokaništích, mimo tok jsou oba pohlaví nenápadně hnědě skvrnitá s bílým břichem. Hnízdí v mokřadech severní Evropy a arktické Eurasie, po hnízdění migruje do teplejších oblastí a využívá rozmanité mokřadní prostředí.

Víš, že…?

  • Samci vytvářejí nápadný „límec“ z prodloužených per, který nosí jen v období toku.
  • Druh má neobvyklý tok s různými typy samců, včetně jedinců napodobujících samice.

O druhu

Určování

Středně velký jespák s delšími nohami a středně dlouhým přímým zobákem; v prostém šatu svrchu hnědě skvrnitý a zespodu bílý. V letu má jen slabou bílou křídelní pásku a nápadně bílé boky kostřece. Samci v toku jsou nezaměnitelní velkým, barevným krčním límcem a chocholkami. Od podobných druhů jej odliší právě bílé boky kostřece, podsaditá silueta s delším krkem a v období toku jedinečný „límec“.

Čeleď

Scolopacidae

Velikost

Střední (drozd)

Barvy

hnědý, bílý, černý, oranžový

O prostředí

V době hnízdění osidluje vlhké louky, tundrové a rašelinné mokřady. Na tahu a v zimě využívá bahnité okraje vod, mělčiny, zatopená pole a různé vnitrozemské i příbřežní mokřady.

Potrava

Převážně drobní bezobratlí v mělké vodě a na bahně (hmyz a larvy, červi, korýši), doplňkově semena a jiné rostlinné složky.

Chování

Tahový druh; samci tokají na společných tokaništích a předvádějí se s rozježeným límcem. Potravu sbírá vyzobáváním a krátkým prohrabováním mělkého substrátu, často se pohybuje rychlými kroky s pauzami; mimo hnízdění se sdružuje do hejn.

Zdroje

Podívej se také