Kanadalo

Kanadalo

Pluvialis dominica

Kjenn igjen kanadalo på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Ganske sjelden

Kanadalo (Pluvialis dominica) er en slank, langvinget lo i lofamilien med karakteristisk gullspettet overside. Arten hekker i arktiske områder i Nord-Amerika og er en langdistansetrekker som tilbringer vinteren lenger sør. I sommerdrakt har den slående svart underside med en hvit kantstripe langs siden, mens vinterdrakten er mer dempet brungrå. Den oppsøker åpne områder der den løper, stopper og plukker bytte fra bakken.

Visste du?

  • Kanadalo kan gjennomføre svært lange trekkstrekninger, inkludert lange flygninger over hav.
  • Fjærdrakten skifter markant mellom årstidene, med nesten helsvart underside i sommerdrakt.

Om arten

Kjennetegn

Slank lo med liten hode- og kroppsprofil, rett og relativt kort nebb og lange vinger; primærspissene stikker tydelig bak stjerten i ro. I sommerdrakt er undersiden svart fra hake til undergump med en hvit, S-formet stripe fra panne over øyet og ned langs siden; oversiden er tett gullspettet. Vinterdrakt er kjøligere brungrå med fin gullspetting på oversiden og lysere, svakt spraglet underside med markert lys øyenbrynsstripe. Skilles fra heilo ved slankere kropp og lengre vingeprojeksjon samt kjøligere fargetoner; fra sibirlo ved mindre varme, gylne nyanser og lengre primærfremspring i ro.

Familie

Charadriidae

Størrelse

Middels stor (trost)

Farger

svart, hvit, gul, brun

Om leveområdet

Hekker på åpen tundra og andre treløse, tørre og fuktige vidder med lav vegetasjon. Under trekk og i vinterhalvåret bruker den åpne habitater som kystflater, strender, mudderbanker, gressmarker og jordbruksland.

Føde

Lever hovedsakelig av insekter og andre små virvelløse dyr som biller, larver, edderkopper og små krepsdyr, samt bær og frø når de er tilgjengelige.

Atferd

Fødesøk med typisk løp–stopp–plukk-atferd i åpent terreng. Hekker på bakken, er årvåken og ofte sky, og danner som regel løsere flokker utenom hekketiden. Gir myke, fløytende lokkelyder under trekk og i beiteområder.

Kilder

Se også