Viiksitimali

Viiksitimali

Panurus biarmicus

Tunnista viiksitimali äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Viiksitimali on laajojen ruovikoiden varpuslintu, jonka levinneisyys ulottuu Euroopasta Keski-Aasian kautta Itä-Aasiaan. Se on levittäytynyt pohjoiseen, mutta kovat talvet verottavat kantaa rankasti, joten vuosittaisessa esiintymisessä on suurta vaihtelua. Viiksitimalin, aiemmalta nimeltään partatiaisen, etelästä suuntautunut Suomen valloitus on jatkunut 1990-luvun alun asettumisesta näihin päiviin. Se pesii jo lähes kaikissa etelä- ja länsirannikon laajemmissa ruovikoissa, ja pohjoisimmat esiintymät ovat Oulun seudulta; Suomessa pesii arviolta 500–1 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Viiksitimali on ainoa laji omassa heimossaan (Panuridae).
  • Kylmä talvi verottaa talvehtijoita rankasti, mikä heijastuu suoraan seuraavan kesän pesivien parien määrään.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Vaaleanruskea yleisväri ja pitkä pyrstö. Koiraalla harmaa pää ja leveä musta viiksijuova; naaras on yksivärisempi. Nuori muistuttaa naarasta mutta selässä ja pyrstön reunoissa on laajalti mustaa; nuorella naaraalla nokka on musta ja nuorella koiraalla keltainen. Ääni on napakka “ping”.

Heimo

timalit

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

oranssi, harmaa, musta, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Vaatii habitaatikseen laajan, yhtenäisen ruovikkoalueen järvien, jokien ja merenlahtien äärellä, myös murtovedessä.

Ruokavalio

Kesällä pääosin hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita pieniä selkärangattomia; talvella erityisesti järviruo’on siemeniä.

Käyttäytyminen

Liikkuu tyypillisesti pieninä parvina ruovikoissa ja parveilee erityisesti loppukesästä ja syksyllä. Muodostaa elinikäisiä pareja. Syksyn liikehdintä on kevättä vilkkaampaa. Suomessa kevätliikehdintä on suhteellisen vaisua ja ajoittuu huhtikuulle, kun taas syksyn liikehdintä on selvästi vilkkaampaa ja painottuu loka–marraskuulle.

Lähteet

Tutustu myös