Wąsatka

Wąsatka

Panurus biarmicus

Rozpoznaj gatunek wąsatka po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Dość rzadki

Wąsatka to niewielki ptak trzcinowisk, jedyny przedstawiciel rodziny wąsatek. Zamieszkuje rozległe szuwary Eurazji i bywa osiadła lub koczująca. Samiec wyróżnia się czarnymi „wąsami” pod oczami i długim ogonem. Gatunek nie jest zagrożony wyginięciem.

Czy wiesz, że?

  • Wąsatka jest jedynym gatunkiem w całej rodzinie wąsatek (Panuridae).
  • Pisklęta podczas karmienia ustawiają się w „kolejce”, przesuwając się po posiłku na koniec rzędu.

Głos

Dźwięk

O gatunku

Rozpoznawanie

Mały, ciepłobrązowy ptak z bardzo długim ogonem, krótkimi skrzydłami i żółtym, lekko wygiętym dziobem. Samiec ma jasnoszarą głowę z szerokimi czarnymi „wąsami”, rdzawymi skrzydłami o czarnych obrzeżeniach piór i wyraźnym białym obrzeżeniu całego skrzydła oraz czarne pokrywy podogonowe. Samica bez „wąsów”, z płową głową i szarawym gardłem; młode podobne do samicy, lecz z czarnym grzbietem, czarnym kantarkiem i czarnym obrzeżeniem ogona. Kontrast białego obrzeżenia skrzydła i obecność lub brak „wąsów” pomagają odróżnić płcie i gatunek od podobnych, jednolicie ubarwionych ptaków trzcinowisk.

Rodzina

Timaliidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

pomarańczowy, szary, czarny, biały, brązowy

O siedlisku

Rozległe połacie trzcin na obrzeżach jezior oraz zarośnięte starorzecza, z domieszką pałek i turzyc.

Pożywienie

Wiosną i latem zjada głównie owady oraz pająki, a jesienią i zimą nasiona trzciny, traw i innych roślin. Przejściu na dietę roślinną towarzyszy wykształcanie twardych płytek w żołądku i połykanie kamyczków ułatwiających rozdrabnianie nasion.

Zachowanie

Gniazduje nisko nad wodą w gęstych szuwarach, często w skupieniach kilku–kilkunastu par. Okres lęgowy bywa bardzo wydłużony; oboje rodzice wysiadują i karmią młode. Gatunek zwykle osiadły, miejscami koczujący. Młode szybko opuszczają gniazdo, jeszcze przez kilka dni pozostając pod opieką rodziców.

Źródła

Zobacz też