Varis

Varis

Corvus cornix

Tunnista varis äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Variksella on laaja levinneisyysalue: se pesii suurimmassa osassa Eurooppaa, levinneisyyden jatkuessa Lähi-idän ja Keski-Aasian kautta Venäjän itäosiin, Mongoliaan ja Kiinaan. Euroopassa tavataan kahta variksen muotoa, läntistä mustaa nokivarista (Corvus corone) ja itäistä harmaata varista (C. cornix). Laji on osittaismuuttaja. Suomessa varis esiintyy lähes koko maassa ja pesii monenlaisissa ympäristöissä; pesimäkanta on arviolta 150 000–200 000 paria. Maassamme esiintyy läpimuuttajia, talvehtijoita ja pesijöitä.

Tiesitkö tätä?

  • Varisten kevätmuutto aikaistui keskimäärin 15 vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Haliaksella on nähty huippupäivinä lokakuun puolivälissä jopa parin tuhannen variksen päivämuuttoja.

Ääntely

Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Helposti tunnistettava kaksivärinen varislintu: vartalo on tuhkanharmaa, mutta pää, kurkku, siivet ja pyrstö kiiltävänmustat; nokka ja jalat ovat mustat, ääni käheää raakuntaa. Erottuu korpista pienempänä ja kaksivärisenä (korpilla yhtenäisen musta höyhenpuku, kiilamainen pyrstö ja massiivisempi nokka).

Heimo

varikset

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, musta

Elinympäristön kuvaus

Sopeutuva laji, joka pesii monenlaisissa ympäristöissä, kaupungeista ja taajamista maatalousympäristöihin, saaristoon, erilaisiin metsiin ja vesistöjen reunaympäristöihin.

Ruokavalio

Kaikkiruokainen: käyttää jätteitä, raatoja ja viljaa, saaristossa myös vesilintujen ja lokkien munia ja poikasia. Osaa rikkoa nilviäisten ja rapujen kuoria pudottamalla ne korkealta kovalle alustalle, ja hyödyntää kaatopaikkoja sekä tienvarsilta löytyvää ravintoa.

Käyttäytyminen

Osittaismuuttaja: osa pysyttelee lähellä pesimäseutujaan, osa muuttaa; nuoret yksilöt lähtevät todennäköisemmin muutolle kuin vanhat. Pesimäajan ulkopuolella muodostaa suuria parvia ja käyttää vakiintuneita kokoontumis- ja yöpymispaikkoja; utelias ja kekseliäs lintu, joka myös hätyyttää petolintuja. Suomesta muuttavat varikset suuntaavat lounaaseen.

Lähteet

Tutustu myös