Mustavaris

Mustavaris

Corvus frugilegus

Tunnista mustavaris äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustavariksella on hyvin laaja levinneisyys: se pesii monin paikoin Euroopan länsi-, keski- ja itäosissa, ja levinneisyys jatkuu leveänä vyöhykkeenä Lähi-idästä ja Venäjän länsiosista Keski-Aasian kautta Kiinaan ja Venäjän itäisimpiin osiin. Eteläiset populaatiot ovat paikkalintuja, pohjoiset ja monet itäiset populaatiot muuttavat. Suomessa laji tavataan levinneisyysalueensa pohjoisreunalla; pesimäkanta keskittyy Satakuntaan, Vaasan seudulle ja Oulun seudulle, muualla maassa se on harvinainen pesimälaji ja harvalukuinen läpimuuttaja. Pesimäkanta on arvioitu noin 1 200 pariksi.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella mustavarista havaitaan säännöllisenä mutta harvalukuisena läpimuuttajana: kevätmuutto ajoittuu maaliskuun alusta toukokuulle, syysmuutto on vaisumpi ja ajoittuu syyskuun lopulta marraskuun alkuun.
  • Rengastustietojen perusteella Suomesta muuttavat mustavarikset suuntaavat pääsääntöisesti lounaaseen; rengaslöydöt painottuvat Tanskaan, mutta niitä on myös Brittein saarilta, Ranskasta ja Baltian maista.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen musta varislintu, jonka olemus on pulleahko ja otsa jyrkkä. Nokka on teräväkärkinen ja vaalea; aikuisella nokan tyvi on harmaa ja paljas, mikä on hyvä tuntomerkki. Jalat näyttävät ”housuilta” höyhenpeitteen vuoksi ja höyhenpuku on kauttaaltaan musta. Erottuu variksesta paljaan, vaalean nokantyven ja pään muodon perusteella; nuorella yksilöllä nokantyvi voi olla vielä höyhenpeitteinen ja tummempi.

Heimo

varikset

Koko

Iso (varis)

Värit

musta, sininen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii usein kaupunkien ja hautausmaiden puistoissa; muuttoaikoina tavataan yleisesti tienvarsilla, pelloilla ja kaatopaikoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä, viljaa, juureksia ja muita viljelykasveja sekä myös pikkunisäkkäitä, selkärangattomia, jätteitä ja raatoja.

Käyttäytyminen

Pesii yhdyskunnissa ja rakentaa risupesän puuhun; liikkuu ja ruokailee usein parvissa ja hyödyntää monipuolisesti sekä peltoja että ihmisen tarjoamia ravintolähteitä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC815467, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/815467

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707407, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707407

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.37156

Tutustu myös