Vrána šedá

Vrána šedá

Corvus cornix

Poznej druh vrána šedá podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Běžný

Vrána šedá je středně velký, velmi přizpůsobivý krkavcovitý pták s nápadně šedo‑černým zbarvením. Obývá velkou část Evropy a západní Asie; na jihu areálu je převážně stálá, na severu částečně stěhovavá. Žije spíše samotářsky, v zimě tvoří menší hejna, a patří mezi nejchytřejší ptáky.

Víš, že…?

  • Dokáže napodobovat různé zvuky včetně lidského hlasu.
  • V pásmech kontaktu se běžně kříží s vránou černou, potomci mívají různý podíl šedé a černé barvy.

Hlas

Volání
Varovný hlas

O druhu

Určování

Snadno rozpoznatelná podle kontrastu šedého trupu a křídelních krovek s černou hlavou, hrdlem, křídly, ocasem, zobákem a nohama; hlava může mít lehký zelenavý lesk. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená, mladí ptáci působí matněji. Od podobné vrány černé se liší právě šedo‑černým „dvoubarevným“ vzhledem (vrána černá je celá černá); v kontaktních oblastech se mohou objevit kříženci s proměnlivým podílem šedé. Viditelná je robustní silueta typická pro vrány a pevný, silný černý zobák.

Čeleď

Corvidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

šedý, černý

O prostředí

Upřednostňuje otevřenou a mozaikovitou krajinu s loukami, poli, remízky a roztroušenými stromy, často na okrajích lesů a v blízkosti vodních ploch. Vyhýbá se rozsáhlým souvislým lesům a dobře prospívá i v kulturní krajině a městském prostředí od nížin po vyšší polohy.

Potrava

Všežravec s výraznou preferencí živočišné složky: sbírá bezobratlé (např. žížaly, hmyz), požírá obojživelníky, ryby, menší savce a ptáky i jejich vejce a mláďata, nepohrdne mršinami. Využívá také rostlinnou potravu (obilí, brambory, plody a semena) a v blízkosti člověka i odpadky; potravu většinou hledá na zemi.

Chování

Většinu roku žije jednotlivě nebo v párech, v zimě se sdružuje do menších hejn. Hnízdí jednotlivě, staví pevná hnízda vysoko v korunách stromů a může hnízdit i v blízkosti lidských sídel; samice sedí na vejcích, samec ji krmí a oba rodiče pečují o mláďata. Je ostražitá, vynalézavá a při hledání potravy velmi oportunistická; hlas projevu tvoří hlasité krákání a občas tiché žvatlání s imitacemi.

Zdroje

Podívej se také