Tikli

Tikli

Carduelis carduelis

Tunnista tikli äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Tikli esiintyy suuressa osassa Eurooppaa, Pohjois-Afrikkaa ja Länsi- ja Keski-Aasiaa. Se on kulttuuriympäristöjen laji, jota tavataan puistoissa, puutarhoissa ja rikkaruohostoissa. Suomessa tikli on eteläinen laji, mutta sitä tavataan harvakseltaan myös maan pohjoisosissa; pesimäkanta on noin 13 000 paria, ja laji on runsastunut.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella tiklin havaintomäärät ovat yli nelinkertaistuneet seurantajakson aikana.
  • Haliaksella tiklin kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kymmenellä vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tunnistettavissa punaisista kasvoista ja mustavalkoisesta päästä; vartalo on ruskea-valkea, ja siivissä erottuu selvä keltainen juova mustan ja valkoisen kanssa. Sukupuolet ovat lähes samannäköisiä, mutta koiraalla on usein hieman enemmän punaista naamassa. Nuorilta puuttuu pään punainen ja musta kuviointi, ja ne ovat viiruisempia.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, punainen, musta, valkoinen, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Kulttuuriympäristöjen laji, tavallinen puistoissa, pientaloalueiden metsiköissä, kartanoiden ja vanhojen maatalojen ympäristöissä sekä puistomaisilla hautausmailla. Pesimäkauden ulkopuolella viihtyy rikkaruohostoissa ja korjatuilla pelloilla, ja talvella käy usein lintulaudoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pienikokoisia siemeniä, kuten ohdakkeen, nokkosen ja voikukan siemeniä; syksyllä erityisesti takiaisen siemeniä. Talvella kelpaavat myös koivun, lepän ja männyn siemenet sekä silmut, ja lintulaudoilla auringonkukansiemenet. Poikasille tarjotaan hyönteisiä ja kuvussa pehmennettyjä siemeniä.

Käyttäytyminen

Pesimäajan ulkopuolella liikkuu usein perheittäin ja parvissa. Pohjoiset linnut ovat osittaismuuttajia, ja sekä koiraat että naaraat muuttavat samaan aikaan. Haliaksella tikli on pääosin läpimuuttaja: kevään päämuutto ajoittuu huhti–toukokuulle, ja syysmuutto käynnistyy syyskuun puolivälissä ja huipentuu lokakuussa; parhaat muuttopäivät yltävät hieman yli sadan yksilön.

Lähteet

Ääni: Sander Pieterse, XC101463, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/101463

Ääni: محبي الطيور المغردة, XC481945, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/481945

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36306

Tutustu myös