Viherpeippo

Viherpeippo

Chloris chloris

Tunnista viherpeippo äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Viherpeippo pesii laajalla alueella Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Länsi-Aasiassa. Laji on pääasiassa paikkalintu, mutta osa pohjoisista pesimäkannoista muuttaa talveksi etelämmäs. Trichomonas-alkueläimen aiheuttama epidemia romahdutti kantoja monin paikoin 2000-luvulla. Suomessa viherpeippo pesii koko maassa mutta välttää yhtenäisiä metsäalueita ja tunturipaljakoita; kanta on runsain etelässä. Viherpeippo runsastui Suomessa pitkään, mutta kanta romahti 2000-luvun lopulla Trichomonas-epidemian vuoksi. Laji talvehtii Suomessa ruokintojen turvin.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella parhaimpina syyspäivinä havaitaan satoja, jopa yli tuhat muuttavaa viherpeippoa, ja asema on Suomen parhaita viherpeippomuuton paikkoja.
  • Haliaksella viherpeipon kevätmuutto aikaistui seurantajakson aikana keskimäärin jopa kuukaudella.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kellanvihreäsävyinen varpuslintu, jonka siivissä ja pyrstön tyvessä on selvästi erottuva keltainen kuvio; keltainen näkyy hyvin lennossa. Koiras on naarasta kirkasvärisempi. Vahva, korkea siemensyöjän nokka ja vaaleanpunertavat jalat; lento on vauhdikas ja melko suoraviivainen.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

vihreä, keltainen, harmaa, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy kulttuuriympäristöissä: metsiköissä, puistoissa, puutarhoissa, pihapiireissä ja peltomaiseman reunoilla; välttää laajoja, yhtenäisiä metsiä. Talvella taajamien ruokintapaikoilla ja rikkaruohostoilla.

Ruokavalio

Pääosin siemeniä ja jyviä, joita vahva nokka käsittelee helposti; lisäksi marjoja, silmuja ja kukkia. Poikasille annetaan myös hyönteisiä ja toukkia. Talvella lintulaudoilla kelpaavat auringonkukan-, hirssin- ja hampunsiemenet sekä maapähkinät.

Käyttäytyminen

Pääosin paikkalintu, joka talvehtii usein ruokintojen turvin; osa kannasta muuttaa. Aloittaa pesinnän aikaisin ja pesii usein useamman kerran kesässä. Pesimäajan ulkopuolella liikkuu parvissa. Haliaksella kevätmuutto käynnistyy jo maaliskuun puolivälissä ja huipentuu tavallisesti huhtikuun alussa; syksyllä päämuutto nähdään lokakuun puolivälissä, ja muutto jatkuu usein marraskuun alkuun.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC731705, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/731705

Ääni: Camille Vacher, XC930527, CC BY 4.0 https://xeno-canto.org/930527

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36283

Tutustu myös