Stehlík obyčajný

Stehlík obyčajný

Carduelis carduelis

Spoznaj druh stehlík obyčajný podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Veľmi bežný

Stehlík obyčajný je drobný, výrazne sfarbený spevavec z čeľade pinkovitých rozšírený v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii. Nápadný je červenou „maskou“ na tvári a žltým pruhom na čiernych krídlach. Často obýva krajinu s roztrúsenými stromami aj ľuďmi vytvorené prostredia, kde ho prezradí zvučné švitorenie. Mimo hniezdenia sa často zdržiava v pohyblivých kŕdlikoch.

Vieš, že…?

  • Hniezdny materiál spája pavučinou a vnútro starostlivo vystelie srsťou a perím.
  • Typické vábenie „tig-lic“ často prezradí kŕdeľ skôr, než ho uvidíte.

Hlas

Spev
Volanie

O druhu

Určovanie

Dospelý vták má nápadnú červenú masku na tvári, čiernu temeno a zátylok s bielym „náhrdelníkom“ po bokoch hlavy, hnedý chrbát a na čiernych krídlach široký žltý pruh; chvost je čierny s bielymi škvrnami a kostrč bledá. Mláďatá sú pruhované, bez červenej na hlave, no už vtedy majú žltý pruh na krídlach a tmavý chvost s bielymi znakmi. V teréne ho ľahko prezradí aj vlnkovitý let a typické volanie „tig-lic“.

Čeľaď

Fringillidae

Veľkosť

Malý (vrabec)

Farby

hnedý, červený, čierny, biely, žltý

O prostredí

Vyhľadáva okraje lesov, lúky a pasienky so stromami a krovím, ale aj remízky, aleje a pásy stromov pri vodných tokoch či vetrolamoch. Bežne sa vyskytuje v sadoch, záhradách, parkoch a na cintorínoch.

Potrava

Živí sa najmä semienkami byliniek, obľubuje napríklad bodliaky a lopúchy. Mláďatá spočiatku kŕmi hmyzom, neskôr prechádzajú na semienka.

Správanie

Počas hniezdenia stavia kompaktné hniezda na koncoch konárov, samičku pri sedení na vajciach zásobuje samec. Mimo hniezdenia sa združuje do kŕdlikov a presúva sa za potravou. Let má charakteristicky vlnkovitý a samček často melodicky švitorí, do spevu vkladá volania.

Zdroje

Nahrávka: Sander Pieterse, XC101463, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/101463

Nahrávka: محبي الطيور المغردة, XC481945, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/481945

Pozri si aj