Urpiainen

Urpiainen

Acanthis flammea

Tunnista urpiainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Urpiainen on laajalle pohjoiselle pallonpuoliskolle levinnyt varpuslintu, jonka runsaus ja esiintyminen vaihtelevat voimakkaasti koivun ja kuusen siemensadon mukaan. Etelämpänä Euroopassa tavattava cabaret-alalaji on 2000-luvulla hiljalleen laajentanut levinneisyyttään pohjoiseen. Suomessa yleisin on nimialalaji. Syksyllä laji on runsaimmillaan erityisesti loka–marraskuussa, ja pitkällä aikavälillä havaintomäärät ja pesimäkanta ovat vähentyneet.

Tiesitkö tätä?

  • Rengastettu urpiainen on löydetty jopa Kiinasta, mikä kertoo lajin laajasta liikkumisesta.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni siemensyöjä, jolla on selvä punainen otsatäplä. Koiras on usein punertavarintainen, selkä on juovikas ja vatsapuoli vaalea; nokka lyhyt ja kellertävä. Naaras ja nuori ovat harmaanruskean viiruisia, punaväri rajoittuu yleensä otsaan tai puuttuu. Cabaret-alalaji on keskimäärin pienempi ja ruskeampi, tundraurpiainen (hornemanni) vaaleampi, hienompikuvioinen ja usein pieninokkaisempi.

Heimo

peipot

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, punainen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pensaikot, tunturikoivikot, metsänreunat ja harvapuiset metsät; syksyllä ja talvella myös rikkaruohostot. Vierailee usein pihapiirien ruokintapaikoilla.

Ruokavalio

Pääosin siemeniä, erityisesti koivun ja kuusen siemeniä; pesimäaikaan myös hyönteisiä. Syksyllä ja talvella käyttää rikkaruohostojen siemeniä ja vierailee mielellään lintulaudoilla.

Käyttäytyminen

Esiintyminen ja muutto vaihtelevat siemensadon mukaan, ja yksilöt voivat liikkua hyvin laajoilla alueilla. Nuoret linnut muuttavat syksyllä aiemmin kuin vanhat, ja keväällä vanhat saapuvat ensin.

Lähteet

Ääni: Teet Sirotkin, XC1157223, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1157223

Ääni: Jonathon Jongsma, XC115597, CC BY-SA 3.0 https://xeno-canto.org/115597

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918295, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918295

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36308

Tutustu myös