Tervapääsky

Tervapääsky

Apus apus

Tunnista tervapääsky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Tervapääsky on pitkänmatkan muuttaja, joka pesii laajalla alueella Euraasiassa ja talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se pesii rakennusten koloissa ja pöntöissä sekä metsäympäristöissä tikkojen vanhoissa koloissa, ja on äärimmäisen ilmatilaan sopeutunut: pesimäajan ulkopuolella yksilöt voivat viipyä jopa kymmenen kuukautta yhtäjaksoisesti ilmassa. Kannat ovat monin paikoin vähentyneet muun muassa sopivien pesäpaikkojen vähenemisen vuoksi. Suomessa lajia tavataan lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Laji on Suomessa erittäin uhanalainen, ja kanta on vähentynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä.

Tiesitkö tätä?

  • Rengastusaineiston mukaan vanhin suomalainen tervapääsky on elänyt vähintään 16-vuotiaaksi.
  • Tervapääskyt voivat olla ilmassa yhtäjaksoisesti jopa kymmenen kuukautta laskeutumatta kertaakaan.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Nopealentoinen, kauttaaltaan tumma lintu, jolla on pitkät sirppimäiset siivet ja lyhyt pyrstö. Kurkulla (ja otsalla) on pieni vaalea laikku. Lennossa ääntää usein kimeästi kirkuen (“srii…”). Erottuu pääskyistä tasaisen tumman värityksen ja hyvin kapeiden, sirppimäisten siipien perusteella.

Heimo

kiitäjät (linnut)

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii kaupungeissa ja taajamissa rakennusten koloissa, räystäiden suojissa ja pöntöissä sekä metsäisissä ympäristöissä tikkojen vanhoissa koloissa. Sopivien pesäpaikkojen saatavuus on heikentynyt rakennusten remonttien ja purkamisen sekä kolopuiden vähenemisen myötä.

Ruokavalio

Saalistaa lennosta hyönteisiä ja myös hämähäkkejä; ruokailee usein korkealla ja voi kerääntyä parvina hyönteisrikkaiden alueiden ylle.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka ylittää Välimeren laajalla rintamalla ja palaa pesimäalueilleen keväällä; syysmuutto alkaa varhain loppukesällä. Juoksee harvoin ja viihtyy ilmassa, ja pesimäkauden ulkopuolella se voi olla kuukausia laskeutumatta.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC816518, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/816518

Ääni: Luis Alvarez Menendez, XC554033, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/554033

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.29324

Tutustu myös