Vaaleakiitäjä

Vaaleakiitäjä

Apus pallidus

Tunnista vaaleakiitäjä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Vaaleakiitäjä on kiitäjälintujen lahkoon kuuluva tervapääskyn lähisukulainen. Se pesii Lounais-Euroopasta Lähi-itään ulottuvalla vyöhykkeellä ja talvehtii Afrikassa. Suomessa laji on tavattu vuoden 2019 loppuun mennessä kolme kertaa.

Tiesitkö tätä?

  • Suomen ensihavainto tehtiin Haliaksella 24.10.2004.
  • Vaaleakiitäjä on sosiaalinen laji, joka esiintyy parvina ja myös muiden kiitäjien seurassa.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kooltaan tervapääskyn luokkaa, mutta rakenteeltaan hieman tukevampi. Kokonaisväriltään vaaleamman ruskea, ja valkea kurkkulaikku on selkeämpi kuin tervapääskyllä. Siivenisku on hieman hitaampi; äänet ovat samankaltaiset.

Heimo

kiitäjät (linnut)

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesimäaikana elää kalliojyrkänteiden ja rotkojen rikkomassa maastossa sekä kaupungeissa; talvehtimisalueilla ruokailee myös alavilla mailla.

Ruokavalio

Syö ilmassa lentäviä hyönteisiä ja hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Sosiaalinen ja liikkuu usein parvina myös muiden kiitäjien seurassa; siivenisku on hieman hitaampi kuin tervapääskyllä, ja äänet muistuttavat tervapääskyn ääniä.

Lähteet

Tutustu myös