Kehrääjä

Kehrääjä

Caprimulgus europaeus

Tunnista kehrääjä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kehrääjä on hämärä- ja yöaktiivinen pitkänmatkan muuttaja, joka pesii Euraasiassa Välimereltä Etelä-Fennoskandiaan ja Itä-Aasiaan ja talvehtii pääsääntöisesti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Laji pesii monenlaisissa avoimissa ympäristöissä puoliaavikoista avoimiin metsiin, ja se on helpoiten havaittavissa surisevan soidinäänen avulla. Suomessa kehrääjä on melko harvalukuinen mäntykankaiden ja mäntyvaltaisten sekametsien laji, jonka yhtenäinen levinneisyysalue yltää Vaasaan ja Pohjois-Karjalaan. Kanta väheni 1980–1990-luvuilla mutta runsastui 2000-luvulla, ja laji on nykyisin elinvoimainen.

Tiesitkö tätä?

  • Kehrääjä ei rakenna pesää, vaan munii kaksi kirjavaa munaa suoraan maahan.
  • Valopaikannintutkimuksen mukaan Etelä-Ruotsissa rengastetut kehrääjät talvehtivat muun muassa Angolassa, Namibiassa ja Zimbabwessa.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Räkättirastaan kokoinen, pitkä pyrstö ja pitkät siivet, suuri pää ja pehmeän harmaa–ruosteenruskea suojakuviointi. Nokka on pieni, mutta suu aukeaa hyvin suureksi. Koiraalla selkeät valkoiset täplät käsisiivillä ja pyrstön kulmissa. Soidinääni on pitkä, monotoninen surina.

Heimo

kehrääjät

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, harmaa, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii monenlaisissa avoimissa ympäristöissä, puoliaavikoista avoimiin metsiin, erityisesti kuivilla mäntykankailla ja mäntyvaltaisissa sekametsissä.

Ruokavalio

Saalistaa yöllä yöperhosia ja muita lentäviä hyönteisiä, jotka nappaa lennossa, usein kyttäyspaikalta ponnistaen; sateisella säällä voi vaipua horrokseen säästääkseen energiaa.

Käyttäytyminen

Hämärä- ja yöaktiivinen; koiraan pitkä, monotoninen surina paljastaa lajin läsnäolon, ja soidintaessaan koiras voi läpsyttää siipiään. Laskeutuu usein ilta- ja aamuhämärissä teiden varsille ja on siksi altis liikenteelle.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC732175, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/732175

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.29172

Tutustu myös