Taigarautiainen

Taigarautiainen

Prunella montanella

Tunnista taigarautiainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Taigarautiaisen pesimäalueet keskittyvät Aasian puoleisen Venäjän havumetsävyöhykkeelle Uralilta Venäjän itäisimpiin osiin ja Mongoliaan; se talvehtii Itä-Kiinassa ja Korean niemimaalla. Euroopassa laji on suurharvinaisuus, mutta syksyllä 2016 Euroopassa koettiin sen ennennäkemätön massaesiintyminen. Suomessa taigarautiainen on suurharvinaisuus: vuosina 1975–2015 tehtiin yhteensä 11 havaintoa, kaikki loppusyksystä. Syksyllä 2016 Suomessa havaittiin 66 yksilöä; esiintyminen alkoi lokakuun alkupuolella, suurin osa löydettiin 16.–23.10., havaintoja riitti vielä marraskuulle ja jotkut yksilöt yrittivät talvehtia. Valtaosa havainnoista tehtiin maan eteläosissa ja länsirannikolla.

Tiesitkö tätä?

  • Syksyllä 2016 Haliaksella havaittiin kuusi taigarautiaista ajalla 12.10.–3.1.; asemalta on lisäksi yksi aiempi havainto lokakuun lopulta 2000.
  • Syksyllä 2016 Eurooppaan saapui satoja taigarautiaisia – ennennäkemätön massaesiintyminen tälle Siperian lajille.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni rautiainen, jonka selkä on tummanruskeasti juovittunut ja yleissävy lämpimän ruskea. Päässä erottuu voimakas kuviointi: leveä okrankeltainen kulmajuova ja tummat päälaki ja posket, mikä erottaa sen rautiaisesta, jolla pää ja rinta ovat harmaat.

Heimo

rautiaiset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, oranssi, keltainen, musta, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii taigan pensaikkoisissa metsissä, usein jokivarsilla ja puurajan tuntumassa; talvehtii pensaikoissa ja metsänreunoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pieniä selkärangattomia; talvikaudella myös siemeniä.

Käyttäytyminen

Ruokailee tyypillisesti maassa ja matalissa tiheiköissä ja liikkuu huomaamattomasti. Harhailijoita tavataan Euroopassa lähinnä loppusyksyllä, ja osa voi yrittää talvehtia.

Lähteet

Tutustu myös