Sibirjernspurv

Sibirjernspurv

Prunella montanella

Kjenn igjen sibirjernspurv på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Ganske sjelden

Sibirjernspurv (Prunella montanella) er en liten, sky spurvefugl i jernspurvfamilien. Den hekker i nordlige skogsområder fra Nordøst-Europa gjennom Sibir til det russiske fjernøsten, og trekker hovedsakelig til Øst-Asia utenom hekketiden. Arten holder seg ofte lavt i tett vegetasjon og er lett å overse.

Visste du?

  • Kan opptre som streifgjest langt utenfor kjerneområdet enkelte år.
  • Til tross for jordnære farger har den et slående ansiktsmønster med varm, okerfarget øyenbrynsstripe.

Om arten

Kjennetegn

Liten jernspurv med varm okerfarget øyenbrynsstripe og kinn/øredekker, innrammet av svart stripe gjennom øyet og tydelig bartestripe; mørke lengdestriper på kronen. Oversiden er brun og kraftig stripet; undersiden lys brunbeige med svak striping på flankene; to svake lyse vingebånd og fin, spiss nebb. Skilles fra jernspurv ved mer kontrastrikt hode med tydelige striper; fra svartstrupejernspurv ved å mangle svart strupe og ha mer okerfargede ansiktspartier.

Familie

Prunellidae

Størrelse

Liten (gråspurv)

Farger

brun, oransje, gul, svart, grå

Om leveområdet

Tett vier- og bjørkekratt, taiga-underskog, skogkanter og elvedaler; utenom hekking også buskvegetasjon i åpne områder, parker og hager i østlige deler av utbredelsen.

Føde

Små insekter og andre virvelløse dyr i hekketiden; tar også frø og bær utenom hekketiden.

Atferd

Forenger mest på bakken i tett kratt og skogbryn, der den plukker bytte i løvstrø og lav vegetasjon. Beveger seg rolig og skjult, ofte lavt under busker; sang og lokkelyder fremføres gjerne fra skjulte sitteplasser.

Kilder

Se også