Rautiainen

Rautiainen

Prunella modularis

Tunnista rautiainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Rautiainen on eurooppalainen laji, jonka levinneisyys ulottuu Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopasta Fennoskandiaan ja Luoteis-Venäjälle, idässä Uralille saakka. Pohjoiset linnut talvehtivat Länsi-Euroopassa, Välimeren alueella ja Lähi-idässä. Se pesii monenlaisissa metsäympäristöissä, mutta ei viihdy tunturipaljakalla eikä lajipuhtaissa männiköissä. Suomessa rautiainen on yksi runsaslukuisimmista pesimälinnuista, ja sitä tavataan koko maassa saaristosta tunturikoivuvyöhykkeelle; pesiviä pareja on arviolta 500 000–700 000.

Tiesitkö tätä?

  • Rautiaisen kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kuudella vuorokaudella ja syysmuutto viivästynyt viidellä vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Rautiaisen parisuhteet ovat monimutkaisia: naaraalla voi olla useita koiraita, jotka kaikki auttavat poikasten ruokinnassa.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö, ruskeansävyinen varpuslintu, jolla on lyijynharmaa pää ja rinta sekä tummajuovainen selkä. Ohut, suora hyönteissyöjän nokka erottaa sen paksunokkaisista varpusista. Sukupuolet ovat samannäköisiä. Helisevä, kirkas laulu ja puiden latvoista laulaminen auttavat tunnistuksessa.

Heimo

rautiaiset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

harmaa, ruskea, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Rehevät ja valoisat kuusikot, taimikkovaltaiset metsänreunat ja sekametsät, joissa on matalia havupuita; myös katajikot ja tunturikoivikot sekä puistot ja puutarhat. Muuttoaikaan viihtyy pensaikoissa, rikkaruohostoissa ja ruovikoissa.

Ruokavalio

Kesällä pääasiassa hyönteisiä; syksyllä ja talvikaudella myös siemeniä ja marjoja sekä pieniä selkärangattomia, kuten nilviäisiä.

Käyttäytyminen

Muutto käynnistyy aamuhämärissä, ja nuoret rautiaiset muuttavat syksyllä noin viikkoa ennen vanhoja. Laulu on kirkkaasti helisevä ja usein esitetty kuusen latvasta. Haliaksella kevätmuutto alkaa maaliskuun puolivälissä, päämuutto ajoittuu huhtikuulle ja jatkuu toukokuun loppuun; syysmuutto käynnistyy elokuun lopulla, huipentuu syyskuun jälkipuoliskolla ja jatkuu lokakuun läpi, minkä jälkeen laji on marraskuussa jo melko harvalukuinen. Laji talvehtii satunnaisesti Tulliniemen alueella.

Lähteet

Ääni: Tim Vochten, XC798315, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/798315

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730618, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730618

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707284, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707284

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32772

Tutustu myös