Punarinta

Punarinta

Erithacus rubecula

Tunnista punarinta äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Punarinnan levinneisyysalue keskittyy läntiselle palearktiselle alueelle Eurooppaan, Välimeren alueelle ja Luoteis-Venäjälle. Laji suosii aluskasvillisuudeltaan reheviä metsiä ja pensaikkoisia puronvarsia. Läntiset ja eteläiset populaatiot ovat paikkalintuja, mutta pohjoiset ja itäiset muuttavat Länsi-Eurooppaan, Välimerelle ja Lähi-itään. Euroopassa kannat ovat runsastuneet yli kolmanneksella 1980-luvulta alkaen. Suomessa punarinta on yksi runsaslukuisimmista pesijöistä; sitä tavataan lähes koko maassa Rovaniemen pohjoispuolelle asti, tunturikoivuvyöhykkeellä harvalukuisena. Suomalaiset punarinnat talvehtivat laajalla alueella Länsi-Euroopassa ja Välimeren ympäristössä. Pesimäkanta lähes kaksinkertaistui 1970-luvulta 2000-luvun lopulle, mutta on 2010-luvulta alkaen vähentynyt noin neljänneksen.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa pesii arviolta 2–3 miljoonaa punarintaparia.
  • Nuoret punarinnat muuttavat syksyllä keskimäärin kahdeksan päivää aiemmin kuin vanhat; keväällä vanhat lähtevät ensin kohti tuntemiaan reviirejä.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni varpuslintu, jolla on selvästi erottuva ruosteenpunainen naama ja rinta; yläpuoli on ruskea ja punaisen alueen ympärillä kulkee harmaansinikäs rajaus poskien ja rinnan sivuilla. Siivellä näkyy kapea, kellertävä siipijuova; nokka ja silmät ovat tummat, jalat hoikat. Nuori on kauttaaltaan ruskea ja hienopilkkuinen, ilman aikuisen punaista rintaa.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

oranssi, ruskea, harmaa, punainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Suosii aluskasvillisuudeltaan reheviä metsiä ja pensaikkoisia puronvarsia; pesii myös lehti- ja kuusimetsissä sekä paikoin puutarhoissa ja puistoissa ihmisasutuksen lähellä.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä ja muita maanpinnan pieneliöitä; loppukesällä ja syksyllä myös marjoja ja hedelmiä. Talvella voi hyödyntää ruokintapaikkoja.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja, jonka muuttoa havaitaan erityisesti aamu- ja iltahämärissä, kun linnut valmistautuvat yömuutolle; sumuiset ja sateiset yöt pysäyttävät muuton. Keväällä vanhat linnut muuttavat nuoria aiemmin; syksyllä nuoret lähtevät keskimäärin vanhoja aiemmin. Laulu on vienoa helinää ja kuuluu usein hämärän aikaan; varoitusääni on tikitystä muistuttava. Suomessa kevätmuutto alkaa maaliskuun lopulla ja huipentuu huhtikuun loppupuolella; syysmuutto käynnistyy elo–syyskuun vaihteessa ja huipentuu syys–lokakuun vaihteessa.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC527484, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/527484

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918604, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918604

Ääni: Dan Stowell, XC178578, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/178578

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32801

Tutustu myös