Sinisuohaukka

Sinisuohaukka

Circus cyaneus

Tunnista sinisuohaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Sinisuohaukka pesii laajalla alueella Euraasiassa Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan ja itäiseen Venäjään. Se pesii soilla, rantaniityillä ja hakkuuaukoilla ja syö pääasiassa pikkunisäkkäitä, minkä vuoksi kannan koko ja painopiste vaihtelevat myyrätilanteen mukaan. Suomessa pesimäkanta painottuu Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja metsä-Lappiin. Pesimäkanta on taantunut ja levinneisyysalue pienentynyt viime vuosikymmeninä.

Tiesitkö tätä?

  • Suomen pesimäkanta on petolintujen ruutuseurannan mukaan puoliintunut viimeisen 40 vuoden aikana, ja levinneisyysalue on pienentynyt.
  • Sinisuohaukan kanta vaihtelee myyrätilanteen mukaan, koska se syö pääasiassa pikkunisäkkäitä.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Selvä valkea yläperä erottuu lennossa. Koiras on vaaleanharmaa mustin siivenkärjin, naaras ja nuori ovat ruskean sävyisiä ja alta voimakkaasti juovikkaita. Lento on matalaa ja keveää avomaiden yllä, siivet usein loivassa V-asennossa.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii soilla, rantaniityillä ja hakkuuaukoilla.

Ruokavalio

Syö pääsääntöisesti pikkunisäkkäitä; kannan vaihtelu seuraa myyrätilannetta.

Käyttäytyminen

Saalistaa lentämällä matalalla ja keveästi avomaiden yllä siivet usein loivassa V-asennossa. Muuttolintu, jota nähdään muuttoaikoina keväällä maalis–toukokuussa ja syksyllä elo–lokakuussa; talvella harvalukuinen. Haliaksella laji esiintyy läpimuuttajana: keväällä ensimmäiset havaitaan maaliskuussa ja päämuutto on huhtikuussa, ja kevätmuuttajia nähdään vielä toukokuussa. Syysmuutto käynnistyy elokuussa ja huipentuu syyskuussa; lokakuussa laji on yhä säännöllinen ja yksittäisiä muuttajia havaitaan myös marras–joulukuussa. Tulliniemen saaristossa voi joskus viipyä talvehtivia yksilöitä.

Lähteet

Ääni: Benoît Van Hecke, XC558933, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/558933

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26592

Tutustu myös