Arosuohaukka

Arosuohaukka

Circus macrourus

Tunnista arosuohaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Arosuohaukan pääsääntöiset pesimäalueet sijaitsevat Ukrainasta Kazakstaniin ja Mongoliaan ulottuvilla ruohotasangoilla. Laji talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Laji on maailmanlaajuisesti silmälläpidettävä pesimäkantojen taantumisen takia pääalueillaan, vaikka se on paikoin levinneisyytensä reunoilla runsastunut. Suomessa arosuohaukkaa tavataan esiintymisalueensa äärireunoilla; se vakiintui satunnaispesijästä säännölliseksi pesimälajiksi 2010-luvulla ja enimmillään on todettu useita kymmeniä reviirejä.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella arosuohaukan havaintomäärät ovat yli viisikymmenkertaistuneet seurantajakson aikana.
  • Arosuohaukka pesii maassa korkean heinikon suojassa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras on alta hyvin vaalea ja päältä vaaleanharmaa, siivenkärjissä selvä musta kuvio; siivet vaikuttavat teräviltä. Naaras on ruskeankirjava ja vaaleampi alta, ja muistuttaa sinisuohaukkaa; määrittäminen vaatii kokemusta. Nuorella linnulla on ruosteenpunertava sävy, viirutonta rintaa korostava selvä vaalea kauluri sekä niittysuohaukkaa vaaleampi käsisiiven takareuna.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesimäalueillaan ruohotasangot; lisäksi suosii laajoja peltoalueita ja kosteikkoisia niittyjä. Talvella ja muuttoaikoina viihtyy avoimilla alueilla, kuten soilla, viljelyksillä, peltoaukeilla ja rantaniityillä.

Ruokavalio

Saalistaa pääasiassa pikkunisäkkäitä, liskoja ja lintuja, joita se yllättää liitämällä matalalla niittyjen ja peltojen yllä.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka saalistaa matalalla liidellen avoimilla alueilla. Pesii maassa korkean heinikon suojassa. Haliaksella esiintyminen painottuu syyskaudelle elokuun puolivälistä syyskuun loppupuoliskolle, viimeisiä yksilöitä voi nähdä vielä lokakuun alussa. Keväällä se on harvalukuisempi (huhtikuun puolivälistä toukokuun loppuun). Havaintomäärät ovat kasvaneet voimakkaasti, mutta laji on silti harvalukuinen ja vuosittain vaihteleva.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26594

Tutustu myös