Niittysuohaukka

Niittysuohaukka

Circus pygargus

Tunnista niittysuohaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Niittysuohaukan levinneisyysalue kattaa suurimman osan Länsi-Euroopasta, ja se pesii Itä-Euroopasta ja Lähi-idästä Kazakstaniin asti ulottuvilla alueilla. Laji on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii pääsääntöisesti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Se pesii kosteikoilla, aroilla sekä viljelysmailla, mutta Euroopan pesimäkannat ovat taantuneet kemiallisten torjunta-aineiden ja maatalouden tehostamisen seurauksena. Suomessa niittysuohaukka on levinneisyysalueensa pohjoisreunalla ja äärimmäisen uhanalainen; pesimäkanta on korkeintaan kymmenen paria.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella niittysuohaukkaa havaitaan pääsääntöisesti keväisin toukokuun alusta kesäkuun alkuun.
  • Pari siirtää saaliin näyttävästi ilmassa koiraan ruokkiessa naarasta ja poikasia.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hoikka suohaukka, pitkät kapeat siivet ja melko pitkä pyrstö. Koiras on harmaa, siivenkärjet selvästi mustat; naaras ja nuori ovat ruskeita, alapuoli juovikas. Eroaa sinisuohaukasta hoikemman olemuksen ja kapeamman, selvärajaisen siivenkärjen mustan alueen perusteella; arosuohaukkaan verrattuna vaalea kaulavyö on heikompi ja alapuolen juovitus selvempi.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, valkoinen, musta, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii kosteikoilla, aroilla ja viljelysmailla; suosii laajoja avoimia alueita, joissa maastokasvillisuus tarjoaa riittävästi suojaa ilman liiallista umpeenkasvua. Suomessa reviirit keskittyvät länsi- ja etelärannikon parhaimmille kosteikoille.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pieniä jyrsijöitä, pieniä lintuja ja niiden munia, matelijoita (myös käärmeitä) sekä suuria hyönteisiä; koostumus vaihtelee alueittain saatavuuden mukaan.

Käyttäytyminen

On pitkänmatkan muuttaja. Saalistaa haravoiden matalalla avoimien alueiden yllä kevein, joustavin siiveniskuin; pesii maassa kasvillisuuden suojassa. Pesimäaikaan koiras toimittaa saaliin naaraalle ilmassa tehtävällä luovutuksella.

Lähteet

Tutustu myös