Moták pilich

Moták pilich

Circus cyaneus

Poznej druh moták pilich podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi vzácný

Moták pilich je středně velký dravec otevřené krajiny s elegantním, pomalým a kymácivým letem těsně nad terénem a zřetelným bílým kostřcem. Samci jsou nápadně šedomodří s černými konci křídel, samice a mladí ptáci jsou hnědí se světlou, pruhovanou spodinou. Hnízdí na zemi v husté vegetaci a široce obývá palearktidu, zimuje v mírnějších oblastech Evropy, severní Afriky a Asie. Podobně jako sovy má kolem očí naznačený závoj, který může napomáhat v lovu.

Víš, že…?

  • Jméno britského letounu Harrier odkazuje na anglické pojmenování motáků.
  • Samec často předává samici kořist ve vzduchu typickým „předávacím“ manévrem.

Hlas

Zvuk

O druhu

Určování

Štíhlý moták s dlouhými, relativně širokými křídly a výrazným bílým kostřcem; v letu drží křídla do mělkého V a „kymácivě“ krouží nízko nad terénem. Samec je šedomodrý s černými konci křídel a tmavším lemem na spodní straně křídel, samice a mladí ptáci jsou hnědí se světlou, pruhovanou spodinou a nápadným bílým kostřcem; na svrchní straně křídel mají často žlutavý panel. Od motáka pochopa se liší světlejším celkovým dojmem, štíhlejší siluetou a výrazně bílým kostřcem; od motáka lužního a stepního se dá odlišit širšími křídly a celkově robustnějším vzhledem, u samců i kontrastními černými konci křídel.

Čeleď

Accipitridae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

hnědý, šedý, bílý, černý

O prostředí

Obývá mozaiku otevřených stanovišť: vřesoviště, rašeliniště, podmáčené a suché louky, pole a okraje mokřadů či mělkých jezer s hustou vegetací. K hnízdění vyhledává nižší, husté porosty, které poskytují kryt.

Potrava

Loví hlavně malé savce a ptáky; doplňkově požírá větší hmyz a příležitostně i mršiny. Kořist vyhlíží v nízkém letu nad otevřeným terénem a po spatření se na ni rychle snese a uchopí ji do pařátů.

Chování

Létá nízko nad krajinou, pomalu a s častými změnami směru; křídla drží v mělkém V. Hnízdí na zemi v hustých porostech, samice sedí na vejcích a samec ji zásobuje potravou; většina párů je monogamních, ale někdy se vyskytuje polygynie. Může nocovat ve volných skupinách.

Zdroje

Podívej se také