Sepelrastas

Sepelrastas

Turdus torquatus

Tunnista sepelrastas äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Sepelrastas on vuoristoalueiden laji, jonka levinneisyys on laikuittainen ja keskittyy Fennoskandian, Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopan sekä Lähi-idän vuoristoihin. Se on lähimuuttaja, jonka tärkeimmät talvehtimisalueet sijaitsevat Pyreneiden niemimaalla, Luoteis-Afrikassa, Balkanilla ja Lähi-idässä. Rengaslöytöjen mukaan Fennoskandian linnut muuttavat lounaaseen Pyreneiden niemimaalle ja Etelä-Ranskaan. Suomessa pesintä rajoittuu Enontekiön, Utsjoen, Inarin, Sodankylän ja Muonion korkeimmille tuntureille; pesimäkanta on noin sata paria, ja laji on luokiteltu vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella sepelrastas on harvalukuinen läpimuuttaja: kevätmuuton huippu on huhtikuun lopulla–toukokuun alussa, syysmuutto on vaisumpaa ja ajoittuu lokakuun alusta marraskuun alkuun.
  • Haliaksen havaintomäärät ovat pitkällä aikavälillä kasvaneet Fennoskandian pesimäkannan vahvistuttua, vaikka 2020-luvulla havaintoja on ollut vähemmän kuin parilla edellisellä vuosikymmenellä.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tumma, mustarastaan kokoinen rastas, jonka paras tuntomerkki on rinnan yläosaa kiertävä selvä valkoinen sepel. Siivissä on hopeanhohtoinen sävy, joka auttaa erottamaan sen mustarastaasta. Naaras ja nuori ovat himmeämmän sävyisiä; nuoren vaalea puolikuu on syksyllä heikko. Lento on suoraviivaista ja siivenlyönnit nykiviä, ja ääni on kova naksahdus.

Heimo

rastaat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, valkoinen, keltainen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Vuoristoalueiden laji, joka viihtyy tuntureilla ja vuorilla, joissa on jyrkkiä kallioseinämiä tai rotkoja; muuttoaikoina tavataan myös kivikkoisilla avomailla. Suomessa pesii vain korkeimmilla tuntureilla.

Ruokavalio

Syö hyönteisiä, matoja ja muita selkärangattomia sekä hedelmiä ja marjoja.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja, joka muuttaa lounaaseen. Muuttoaikaan sitä tavataan yleensä yksittäin tai muutaman yksilön parvissa, ja levähtäessään se voi ruokailla muiden rastaiden seurassa. Suomessa sepelrastas on harvalukuinen läpimuuttaja suurimmassa osassa maata.

Lähteet

Ääni: Anthony Wetherhill, XC467639, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/467639

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918335, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918335

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33104

Tutustu myös