Pulmunen

Pulmunen

Plectrophenax nivalis

Tunnista pulmunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pulmunen on arktinen varpuslintu, joka pesii Euraasian, Pohjois-Amerikan ja Grönlannin puuttomalla tundralla ja tunturipaljakalla. Laji on lähimuuttaja: Euroopassa pesivät linnut siirtyvät talvikaudeksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Itä-Euroopan avoimille alueille, ja Itämeren saaristossa talvehtii säännöllisesti yksilöitä. Laji on monin paikoin taantunut levinneisyyden vetäytyessä kohti pohjoista; taustalla ovat todennäköisesti muutokset talvehtimisalueilla ja ilmastonmuutos. Suomessa pulmunen pesii tunturipaljakalla, muun muassa Käsivarren ja Kaldoaivin erämaissa sekä Ylläksen, Pallaksen ja Värriön tuntureilla. Suomen pesimäkanta on vaihdellut noin 2 000–10 000 parin välillä ja on viime vuosikymmeninä taantunut.

Tiesitkö tätä?

  • Pulmunen on maailman pohjoisimpana pesivä varpuslintu.
  • Pulmunen on hyvin aikainen kevätmuuttaja, jonka ensimmäisiä yksilöitä havaitaan usein jo helmikuun lopulla.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Valkeankirjava varpuslintu, jonka lentokuvassa erottuvat selkeät valkoiset siipilaikut. Soidinasuisella koiraalla on valkea pää ja vatsa sekä musta selkä; muissa puvuissa selkä ja päälaki ovat ruosteenruskeat ja vatsapuoli valkoinen.

Heimo

sirkut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

valkoinen, musta, ruskea, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii puuttomalla arktisella tundralla ja tunturipaljakalla, usein kivikkoisissa, koloja tarjoavissa maastoissa. Muuttoaikoina ja talvella hakeutuu avoimille alueille, kuten pelloille, rannoille ja ulkosaariston luodoille.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä, kuten heinänsiemeniä ja viljanjyviä, sekä silmuja; kesällä ravintoon kuuluu myös runsaasti hyönteisiä, ja poikaset saavat pelkästään hyönteisravintoa. Talvella etsii ravintonsa maasta avoimilta pelloilta ja rannoilta.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja, joka liikkuu yksittäin tai parvina ja on keväällä erittäin varhain liikkeellä. Maassa liikkuva laji, joka kävelee ja juoksee; koiraat laulavat pesimäalueella usein laululennossa. Haliaksella pulmunen on säännöllinen läpimuuttaja, jota havaitaan yksittäin tai pieninä parvina; suurempia parvia tavataan Suomen länsirannikolla. Kevätmuutto on hyvin aikainen, ja päämuutto osuu maaliskuun loppuun ja huhtikuun alkuun; syysmuutto ajoittuu lokakuun puolivälistä joulukuulle, päämuuton osuessa yleensä lokakuun loppuun. Touko–syyskuun väliltä Haliakselta ei ole havaintoja. Syysmuutto on viivästynyt keskimäärin muutamalla vuorokaudella.

Lähteet

Tutustu myös