Śnieguła

Śnieguła

Plectrophenax nivalis

Rozpoznaj gatunek śnieguła po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Pospolity

Śnieguła to mały, wędrowny ptak z rodziny poświerek, gniazdujący w arktycznych rejonach Eurazji i Ameryki Północnej – aż po najdalszą północ Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych, często bliżej wybrzeży i na otwartych terenach. Samiec w szacie godowej wygląda niemal jak czarno-biała „iskra na śniegu”, a poza sezonem oba płcie stają się bardziej płowe i nakrapiane. Gatunek nie jest globalnie zagrożony wyginięciem.

Czy wiesz, że?

  • To najdalej na północy gniazdujący ptak lądowy na Ziemi.
  • Samiec uzyskuje kontrastową szatę godową głównie przez ścieranie końcówek piór, a nie przez pierzenie.

Głos

Śpiew

O gatunku

Rozpoznawanie

Samiec w szacie godowej jest w większości śnieżnobiały z czarnym grzbietem, czernią na końcach skrzydeł i ciemniejszymi środkowymi sterówkami; samica jest bledsza, z bardziej szarawą głową i cieplejszymi, rdzawymi tonami na bokach. Poza sezonem oba płcie stają się bardziej płowe i nakrapiane, ale w locie zawsze widać duże białe płaty skrzydeł oraz kontrastowy wzór ogona. Dziób krótki, stożkowaty, poza sezonem często żółtawy. Od podobnych wróblowatych i skowronków śniegułę łatwo odróżniają rozległe białe pola w skrzydłach i ogonie; od śnieguły białej różni się większą ilością czarnych elementów w skrzydłach i ogonie.

Rodzina

Emberizidae

Wielkość

Mały (wróbel)

Kolory

biały, czarny, brązowy, szary

O siedlisku

Latem zasiedla bezdrzewną tundrę z głazami i skałami, często w pobliżu wybrzeży. Zimą przenosi się na otwarte tereny strefy umiarkowanej, w tym pola, wydmy, plaże i inne wietrzne, odsłonięte miejsca.

Pożywienie

Żeruje głównie na ziemi, zjada nasiona i pąki roślin, a w sezonie lęgowym także owady i inne bezkręgowce; nad morzem potrafi chwytać drobne skorupiaki. Zimą chętnie korzysta również z rozsypanego ziarna.

Zachowanie

Wędrowny, często tworzy zimą duże stada żerujące na otwartych przestrzeniach. Samce przylatują na lęgowiska wcześniej i wykonują pokazowe loty ze śpiewem. Gniazduje zwykle w głębokich szczelinach skalnych, a tam, gdzie ich brakuje, potrafi używać elementów konstrukcji tworzonych przez człowieka. Oboje rodzice karmią pisklęta.

Źródła

Zobacz też