Snespurv

Snespurv

Plectrophenax nivalis

Genkend snespurv på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Meget almindelig

Snespurv (Plectrophenax nivalis) er en kompakt sporeværling, der yngler i arktiske egne og fjeldområder rundt om Nordpolen. Den er kendt for sin iøjnefaldende sort-hvide fjerdragt og for at danne flokke uden for yngletiden. Arten trækker mod syd om vinteren og søger åbne, blæsende områder med sparsom vegetation.

Vidste du?

  • Snespurven er den nordligst ynglende spurvefugl i verden.
  • Den går ofte lidt skrutrygget, fordi rejste bugfjer varmer benenes øverste del.

Stemme

Sang

Om arten

Kendetegn

Lidt større end gråspurv og tætbygget med tyk fjerdragt. I flugt er de store hvide vinger med sorte spidser meget karakteristiske og skiller den fra lærker og værlinger. Vinter: han lyst gråbeige ovenpå, hvid under og skarpt hvid-sorte vinger; hun/ung mere brunlig med længdestriber og svagere kontrast. Sommer: han næsten helt hvid med sort ryg, sorte vingespidser og sort næb; hun gråhvid og mindre kontrastrig.

Familie

Emberizidae

Størrelse

Lille (gråspurv)

Farver

hvid, sort, brun, grå

Om levestedet

Yngler i meget stenede, åbne tundra- og højfjeldsområder med sparsom eller næsten ingen vegetation, ofte mellem klipper og sten. Uden for yngletiden bruger den åbne, sandede eller stenede kyster samt andet åbent, vindudsat land.

Føde

Om sommeren primært insekter, men også frø; om vinteren hovedsageligt frø fra græsser og lave urter. Nær vand kan den tage små krebsdyr som strandlopper.

Adfærd

Færdes mest på jorden, løber med korte skridt og piller føde i lav og lav vegetation. Uden for yngletiden ses den i større flokke og høres ofte med et melodisk, trillende kald under flugt.

Kilder

Se også