Viitasirkkalintu

Viitasirkkalintu

Locustella fluviatilis

Tunnista viitasirkkalintu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Viitasirkkalintu pesii Itä-Euroopassa, Fennoskandian eteläosissa sekä Venäjän länsiosissa ja talvehtii Afrikan eteläosissa. Laji on pitkänmatkan muuttaja ja myöhäinen saapuja, ja se on vähentynyt laajalti Euroopassa, mahdollisesti talvehtimisalueiden olojen vuoksi. Suomessa yhtenäinen levinneisyysalue yltää Oulun ja Pohjois-Karjalan seuduille, ja laji on pensassirkkalintua harvalukuisempi (arvio 1 000–2 000 paria). Kannanvaihtelut ovat olleet Suomessa suuria.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella viitasirkkalintu on harvalukuinen: asemalla se on havaittu vain parisenkymmentä kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä.
  • Laulu muistuttaa ompelukoneen säksätystä, jossa iskut erottuvat selvästi.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tasaisen ruskeanharmaa–oliivinsävyinen selkä ja harmaanvalkea vatsapuoli. Varmimmin erotettavissa pensassirkkalinnusta laulun perusteella: viitasirkkalinnun säksättävässä laulussa iskut erottuvat selvästi, kun pensassirkkalinnun laulu on enemmän yhtäjaksoista surinaa.

Heimo

sirkkalinnut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesimäympäristöä ovat viljelysmaiden ja niittyjen puronvarsi- ja rantapensaikot.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja ja myöhäinen saapuja. Laulu on säksättävä ja rytmitetty, ompelukonemainen, ja iskut erottuvat selvästi. Suomessa kevään päämuutto ajoittuu toukokuun loppupuolelta kesäkuun alkuun, ja keskikesällä sekä syksyllä havaintoja on vain satunnaisesti.

Lähteet

Ääni: tsilianidis saky, XC727451, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/727451

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33634

Tutustu myös