Pikkukuovi

Pikkukuovi

Numenius phaeopus

Tunnista pikkukuovi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Pikkukuovi on holarktinen, mutta laikukkaasti esiintyvä kahlaaja, joka pesii Euroopassa Fennoskandiassa, Baltiassa, Luoteis-Venäjällä, Islannissa ja Itä-Grönlannissa sekä paikoin Keski- ja Itä-Venäjällä; Pohjois-Amerikassa pesiminen painottuu Alaskaan ja Hudsoninlahdelle. Laji talvehtii laajoilla Atlantin, Intian ja Tyynenmeren rannikoilla. Suomessa pikkukuovi pesii pääosin Lapissa, Kainuussa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, ja pesimäkannaksi arvioidaan 30 000–50 000 paria. Kanta on kasvanut viime vuosikymmeninä.

Tiesitkö tätä?

  • Pikkukuovin kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin noin viidellä vuorokaudella seurantajakson aikana.
  • Pikkukuovin tunnistaa kuovista päälaen tummista ja vaaleista pitkittäisjuovista.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kuovia pienempi kuovi, jolla on selvästi vaaleat pitkittäiset juovat päässä (mm. vaalea silmäkulmanjuova ja vaalea juova päälaella) sekä suhteellisesti lyhyempi, alas kaartuva nokka. Ääni on kuuluva pulina, joka erottuu kuovin laulusta.

Heimo

kurpat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii karuilla avosoilla, tundralla ja nummilla sekä paikoin pelloilla. Muuttoaikoina ja talvella oleskelee rannikoiden lietteillä, merenlahdilla ja aukeilla järvenrannoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa maassa eläviä selkärangattomia ja hyönteisiä; ennen muuttoa marjat ovat tärkeä osa ravintoa. Rannikoilla se käyttää monipuolisesti ravinnokseen rapuja, katkoja, muita äyriäisiä, merimatoja ja pieniä nilviäisiä.

Käyttäytyminen

Pitkän matkan muuttaja, joka talvehtii laajalti rannikoilla, myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Pesimäajan ulkopuolella viihtyy parvissa. Haliaksella syysmuuton yksilömäärät ovat kevättä pienempiä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC931810, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/931810

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27610

Tutustu myös