Kuovi

Kuovi

Numenius arquata

Tunnista kuovi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Kuovi pesii laajalla alueella Euraasiassa Ranskasta ja Brittein saarilta Fennoskandiaan ja Itä-Eurooppaan, ja edelleen Pohjois-Kazakstanin ja Keski-Venäjän kautta Kiinan koillisosiin. Se talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa, Afrikassa ja eteläisen Aasian rannikkoalueilla. Euroopan ja maailman kantojen on arvioitu taantuvan. Suomessa kuovia tavataan säännöllisesti koko maassa eteläistä Lappia myöten, ja pesimäkannaksi arvioidaan 50 000–90 000 paria. Suomen pesimäkanta on vähentynyt noin 15 % 1980-luvulta.

Tiesitkö tätä?

  • Kuovi on Etelä-Pohjanmaan maakuntalintu.
  • Kuovi on Euroopan suurin kahlaaja.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Erittäin suuri kahlaaja, jolla on pitkä, alaspäin kaartuva nokka (naaraalla keskimäärin pidempi). Yleisväritys harmaanruskea ja viiruinen; lennossa erottuvat valkea kiila selässä ja tummat käsisiivet. Erottuu pikkukuovista suuremman koon ja selvästi pidemmän nokan perusteella sekä pään puuttuvien voimakkaiden juovien perusteella.

Heimo

kurpat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii kesantopelloilla, kosteilla niityillä ja soilla; muuttoaikoina tavataan myös järvien ja merten rannoilla ja toisinaan taajamien nurmikoilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, lieroja, äyriäisiä ja myös marjoja; etsii ravintoa kahlaamalla matalassa vedessä ja rantojen kosteikoilla sekä pelloilla.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, jonka syysmuutto alkaa jo alkukesällä: ensin muuttavat pesinnän päättäneet aikuiset ja myöhemmin nuoret. Soidinaikaan koiraan ääni on huilumainen luritus. Haliaksella kuovin esiintyminen painottuu kevääseen: ensimmäiset muuttajat saapuvat jo maaliskuun lopulla ja päämuutto ajoittuu huhtikuun kahdelle viimeiselle viikolle, parhaimpina päivinä yli tuhannen yksilön voimalla. Syysmuutto alkaa jo kesäkuun alussa ja siinä on kaksi huippua, ensin pesinnän päättäneet linnut kesä–heinäkuussa ja sitten nuoret elokuussa. Keväthavaintojen määrät ovat pitkällä aikavälillä hieman kasvaneet, mutta syksyllä kehitys on ollut päinvastainen, mikä viittaa osin eri populaatioihin.

Lähteet

Ääni: wilmet sebastien, XC987706, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/987706

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707061, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707061

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918540, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918540

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27613

Tutustu myös